Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid voerde nieuw onderzoek uit naar het effect van roken op de gezondheid en de resultaten zijn ronduit hallucinant.

ONDERZOEK: met zoveel jaren neemt je levensverwachting af als je dagelijks een sigaret opsteekt

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid berekende met hoeveel jaren je levensverwachting afneemt als je dagelijks minstens een sigaret opsteekt. De resultaten zijn nog maar eens een wake-upcall: vrouwen die dagelijks roken zouden gemiddeld zes jaar minder lang leven dan niet-rokers, mannen zelfs 9 jaar.


Nieuw onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wijst uit dat de levensverwachting van een dagelijkse roker een stuk lager ligt dan bij niet-roker. Concreet: niet-rokende mannen winnen 8,8 jaar aan levensverwachting vergeleken met dagelijkse rokers, vrouwen zo’n 5,9 jaar.

Het WIV onderzocht in het kader van de studie zo’n 30.000 Vlamingen (zowel rokers als niet-rokers). ‘We hebben ons gebaseerd op gezondheidsenquêtes bij mannen en vrouwen vanaf 15 jaar en zijn er van uitgegaan dat wie op zijn 15 jaar dagelijks rookt, dat blijft doen zoals onderzoek heeft uitgewezen’, vertelt Sébastien Daems van het WIV in Het Nieuwsblad.

Niet alleen langer, maar ook langer gezond leven


Volgens Daems bewijst de nieuwe studie niet alleen dat niet roken aanleiding geeft tot langer leven. Maar ook tot langer gezond leven. ‘En dat is toch wel nieuw’, meent hij.

De publieke opinie associeert roken veel meer met sterfte dan met een verslechtering van de algemene gezondheidstoestand.


‘De publieke opinie associeert roken veel meer met sterfte dan met een verslechtering van de algemene gezondheidstoestand. Wetenschappelijke studies tonen nochtans aan dat de leefgewoonten, waaronder roken, de grootste invloed hebben op het voorkomen van bepaalde, al dan niet chronische ziekten.

Zo zouden niet-rokende vrouwen die in goede gezondheid verkeren, zo’n 4,3 jaar langer leven. Deze winst aan levensverwachting kan worden toegeschreven aan een lagere sterfte (+ 3 jaar), alsook aan het minder vaak voorkomen van bepaalde gezondheidsproblemen (+ 1,3 jaar).

Niet-rokende vrouwen met gezondheidsproblemen winnen meer levensjaren, al is die winst eerder mager: + 1,6 jaar. Niet-rokers zouden hoofdzakelijk langer leven omdat ze minder kans hebben op long-, larynx- en tracheakanker, chronische respiratoire ziekten en hartziekten.

Bron: Het Nieuwsblad


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '