Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

In ons land rookt nog steeds 1 op 5 mensen, dat blijkt uit een nieuwe rookenquête van de Stichting tegen Kanker.

ONDERZOEK: e-sigaret steeds populairder bij de rokende Belg

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

De e-sigaret wint aan populariteit in ons land. 14% van de Belgen heeft al ooit een elektronische sigaret gebruikt. In 2015 was dat nog maar 10%. Dat blijkt uit de nieuwe rookenquête van de Stichting tegen Kanker. 34% van de gebruikers verklaart dat ze de elektronische sigaret gebruiken om te stoppen met roken.


Steeds meer Belgen experimenteren met de elektronische sigaret. Volgens een nieuw onderzoek van de Stichting tegen Kanker naar het rookgedrag van de Belg lurkte reeds 14% van onze landgenoten al eens aan een e-sigaret. Twee jaar geleden was dat nog maar 10%. 34% van de gebruikers verklaart dat ze de elektronische sigaret gebruiken om te stoppen met roken.

Van alle respondenten denkt 53% (ten onrechte) dat elektronische sigaretten even schadelijk of nog schadelijker zijn dan sigaretten.


Bijna twee derde van de gebruikers combineert de elektronische sigaret met andere tabaksproducten, hoewel dit weinig gezondheidswinst oplevert. Van alle respondenten denkt 53% dat elektronische sigaretten even schadelijk of nog schadelijker zijn dan sigaretten, hoewel dat volgens de Stichting tegen Kanker verkeerd is.

Belg unaniem: ‘Verbied roken in de auto in het bijzijn van minderjarigen’


Uit dezelfde studie, waarbij de Stichting tegen Kanker 3.000 Belgische rokers en niet-rokers tussen 15 en 75 jaar interviewde, blijkt dat 93% van de Belgen een rookverbod wenst in auto’s met minderjarigen. Zelfs onder de rokers is deze maatregel populair (88%).

Ondanks deze cijfers ziet de stichting toch geen daling van het aantal rokers in ons land. Net als in 2015 is 20% van de proefpersonen die deelnamen aan het onderzoek roker, waarvan 17% dagelijks rookt. Dagelijkse rokers geven aan per dag gemiddeld 17 sigaretten te roken.

Dagelijkse rokers geven aan per dag gemiddeld 17 sigaretten te roken.


Opvallend: het aantal rokers ligt hoger in Brussel (25%) dan in Wallonië (22%) en Vlaanderen (17%). Ook verrassend is dat meer mannen roken dan vrouwen (24% tegenover 15%). Tot slot wijst het onderzoek uit dat 73% van de rokende Belgen spijt heeft dat hij er ooit mee begonnen is. 65% wil dan ook graag stoppen.

Rook jij en wil je graag stoppen? Dat kan via Tabakstop.be, een initiatief van de Stichting tegen Kanker.

Bron: Stichting tegen Kanker


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '