https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga Image

Deze voedingsmiddelen maken komaf met stille killers.

OEPS: stinkende windjes? Dit kan je eraan doen

Robine van Tilburg
Het is niet het meest glamoureuze onderwerp, maar iedereen heeft weleens een wind gelaten waarvan hij nadien dacht: hm, die had ik beter niet gelaten. 'Stille killers' noemen we dat in de volksmond. Maar kan je ook iets doen aan je stinkende windjes?

Wetenschappers aan de universiteit van Melbourne onderzochten welke factoren de geur van je windjes beïnvloeden. Dat deden ze door uitwerpselen te vermengen met verschillende voedingsstoffen om zo na te gaan welke voedingsmiddelen een wel heel vieze geur krijgen wanneer ze door het lichaam verwerkt worden… Liever zij dan wij.

 

Dit eet je beter niet

 

Het aminozuur cysteïne verzevenvoudigt de hoeveelheid waterstofsulfidegas in je maag. Dat zuur bevindt zich voornamelijk in vlees, zuivel, eieren en andere eiwitrijk voedsel. Als je veel eiwitten eet, staat er best niemand rondom jou in een straal van enkele meters. Je winden ruiken dan naar verluidt naar rotte eieren. Ieuw!

 

Dit eet je beter wel

 

Wie liefst geen stinkende protjes laat, eet best veel zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals bananen, aardappelen, asperges, peulvruchten en artisjokken. Die zouden de hoeveelheid waterstofsulfidegas in je maag tot 75 % verminderen. Wil je toch veel eiwitten blijven eten, maar niet al te veel stille killers laten, raden we je aan om je dieet aan te vullen met zetmeelrijke voeding.

 

via GIPHY

 

 

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content