Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© josh rose via unsplash

De filters mogen dan wel niet echt zijn, hun impact is dat wel.

Nieuwe TikTok-trend zet natuurlijke schoonheid in de kijker

Margo Verhasselt

Een nieuwe trend op TikTok gaat de strijd aan met onrealistische schoonheidsstandaarden. Video’s waarin TikTokkers hun natuurlijke schoonheid in de verf zetten, overspoelen het platform.

Filters op sociale media: ooit waren ze een manier om je video op te leuken met grappige regenbogen en hondenoortjes. Maar al snel werden ze een manier om je uiterlijk met de knip van een vinger te veranderen én later jammer genoeg ook mensen hun zelfbeeld. Van vollere lippen, over een smallere neus tot een andere oogkleur met prachtige wimpers; het kan tegenwoordig allemaal.

En hoewel die filters niet echt zijn, is hun impact is dat wel: ze zorgen ervoor dat mensen hun zelfbeeld aangetast wordt en rommelen met jongeren (en praktisch iedereens) mentale gezondheid. Zo werd zelfs de term ‘Snapchat dysmorphia’ in het leven geroepen door plastische chirurgen die opmerkten dat mensen hun gezicht lieten aanpassen naar hoe ze eruitzagen met filters. Onderzoek van Dove toonde zelfs aan dat 50 % van de meisjes ervan overtuigd waren dat ze niet knap genoeg zijn zonder hun foto’s te bewerken en 60 % geeft aan het erg te vinden dat ze niet meer op de filters lijken.

Natuurlijke schoonheid

Juist daarom is TikToks laatste trend zo’n verfrissende en aangename verrassing. Op de tekst “The songs on the radio are okay/ But my taste in music is your face” uit “Tear In My Heart” van Twenty One Pilots, begint de trend met een filter die mensen een volledig gezicht geeft met make-up, waaronder een smokey eye look, een kleurtje en blush. Vervolgens verwijderen ze de filter om hun natuurlijke gezicht te onthullen, zonder make-up en filters.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '