Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
lichaam verzorgen na bevalling
© BARBARA RIBEIRO via Pexels

Je kan nog vaak pijn en een gek gevoel in je buik ervaren, omdat je organen en baarmoeder terug op hun plek moeten komen.

Deze 6 zones verdienen na de bevalling wat extra liefde en zorg

Heb je heel die zwangerschap en de bevalling achter de rug, is je lichaam nog niet zoals het was. Sommige zones hebben namelijk wat extra love and care nodig. En zo verschil jij eigenlijk niet gek veel van je baby, wat dat betreft.

Zwangerschapsmasker

Klinkt grappig, is het niet. Tijdens de zwangerschap kan je door hormoonschommelingen in combinatie met zonlicht en hitte pigmentvlekken in het gezicht krijgen. Met wat pech lijkt het alsof je een chocomelksnorretje en wallen hebt, met wat geluk zit de pigmentvlek verstopt onder je pony.

Wat te doen? 

Vaak verdwijnen deze pigment­vlekken vanzelf. If not, dan kan je aan de slag met speciale pigmentcrèmes, lasertherapie of peelings, maar vraag eerst raad aan je (huid)arts. Beter nog: blijf uit de zon en smeer!

Pijnlijke polsen

Door het – verkeerd – tillen en dragen van de baby kan je pijn krijgen aan je polsen, een pijn die kan uitstralen naar je duim en/of onderarm. Er kan een zwelling ontstaan of zelfs gevoelloosheid bovenaan de duim en wijsvinger.

Wat te doen?

Vermijd overbelasting door het dragen van een afneembare pols­ en duimspalk, die zorgt dat je pols en duim in de juiste stand staan en de pezen rust geeft. Ontstekings­remmers kunnen ook helpen, maar raadpleeg daarvoor eerst je arts.

Rommelige buik

Na de bevalling kan je nog vaak pijn en een gek gevoel in je buik ervaren, omdat je organen en baarmoeder terug op hun plek moeten komen. En daarvoor zijn ze even onderweg. Zo kan je last hebben van je darmen, met verstopping of diarree. Ook na een keizersnede kunnen die darmen ontregeld zijn.

Wat te doen?

Doe het rustig aan, want vermoeid­heid maakt de pijn vaak erger. Een warme kruik op je buik kan dan verlichtend werken en een ont­spannen gevoel geven.

Pijnlijke nek en schouders

Een baby meermaals voeden – met fles of borst – kan nogal belastend zijn voor je nek en schouders, zeker wanneer je als een oud krom vrouwtje over die baby gebogen zit om toch maar zeker geen seconde te missen van het spektakel.

Wat te doen?

Een juiste houding aannemen. Jij moet ontspannen zitten en je baby moet comfortabel drinken. Hou je rug recht en je schouders, armen en nek ontspannen. Als je daarbij nog kan ademen en normaal functio­neren, komt het goed! Een extra kussen onder de baby kan de nodige ondersteuning geven.

Onderkantje contantje

Na een natuurlijke bevalling – met of zonder knip of scheur – heeft je onderkant extra zorg nodig. Die onderkant moet namelijk herstellen en soms zelfs echt genezen.

Wat te doen?

Gebruik voor de Eerste Hulp Bij On­dergevallen een icepack om de zwelling tegen te gaan en zit steeds op een harde ondergrond. Spoel na een toiletbezoek je onderkant met lauw water en vermijd geparfumeerde maandverbanden of die met een plastic laagje. Laat de vroedvrouw je wonde verzorgen. Een keizersnede heeft specifieke verzorging nodig, raadpleeg daarvoor je gynaecoloog.

Slechte huid

Als er tijdens die zwangerschap nog gesproken werd van een zwangerschapsgloed, is het na de bevalling tijd voor wat anders: de rebound. Door hormoonschommelingen – en laten we eerlijk zijn: een slaaptekort – maakt die stralende gloed plaats voor een doffe, overgevoelige, geïrriteerde huid. Mét rimpels.

Wat te doen?

Geef je huid de tijd om vanzelf te herstellen, smeer zonnecrème als beste antirimpelcrème, reinig en hydrateer je huid dagelijks. En slaap. Slaap zou ook helpen om er frisser uit te zien, maar dat is niet overal verkrijgbaar.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '