Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

‘De pijnprikkels die je ervaart, zorgen ervoor dat je endorfines aanmaakt.'

Vraag aan de vroedvrouw: hoe pijnlijk is een bevalling?



Als we de horrorverhalen mogen geloven, is een zorgeloze bevalling eerder uitzondering dan regel. Maar dat is het dus níét. Maak je je zorgen over je bevalling? Watch and learn, want wij hebben geruststellende antwoorden op jouw vragen. Deze week: hoeveel pijn doet een bevalling?



Dat je alleen al bij de gedachte aan die bevalling angst en onzekerheden voelt, is niet meer dan normaal. Je mag onzeker zijn. Je mag bang zijn. Maar dat alles geldt op een voorwaarde, namelijk dat je je ook laat geruststellen. Dat is exact wat wij willen doen met het antwoord op enkele vragen die de gemiddelde zwangere vrouw zich stelt, samen met gynaecologe Els Dufraimont en vroedvrouw Elke Notebaert.

Als je geen tijd hebt om het hele artikel te lezen omdat je moet bevallen, onthoud dan vooral dit: als er bij jou geen medische redenen zijn om iets anders te geloven, mag je ervan uitgaan dat een vrouwenlichaam gemaakt is om kinderen te baren. En om de wereld te domineren, maar dat is een ander verhaal.

Hoeveel pijn doet een bevalling?


Niemand kan voorspellen hoe jij de pijn tijdens de geboorte van je kind zal ervaren. Wat we wel kunnen voorspellen, is dat het voor, tijdens en na de bevalling in zekere mate pijn zal doen. Maar die pijn is natuurlijk en hoort erbij. Meer nog: bevallingspijn heeft een specifieke functie.

Je bent niet minder stoer als je bevalt met epidurale verdoving.


Dr. Els Dufraimont: ‘De pijnprikkels die je voor de geboorte ervaart, zijn een signaal dat aankondigt dat de bevalling begint. Die pijn zorgt er ook voor dat je endorfines aanmaakt. Dat is een hormoon dat vrijkomt tijdens de bevalling. Het veroorzaakt weeën en maakt je baarmoeder ontvankelijker voor oxytocine, het zogenaamde gelukshormoon. Daardoor wordt een soort van roes gecreëerd die het lichaam in een soort van eigen pijnstilling brengt. Tot zover de theorie.’

Baby na bevalling

‘Dat systeem klinkt mooier op papier dan het in realiteit is, want het is veel minder efficiënt dan epidurale verdoving. Die zogenaamde ruggenprik zorgt ervoor dat de pijnprikkels van baarmoeder en bekkenbodem worden geblokkeerd, waardoor de pijn van de weeën verzacht wordt. Als er een keizersnede uitgevoerd moet worden, gebeurt dat ook volledig pijnloos dankzij extra pijnmedicatie die via de epidurale katheter wordt toegediend. Als er onvoldoende pijnstilling is of epidurale verdoving niet mogelijk wordt geacht, kan er altijd worden overgestapt naar volledige narcose.’

Bespreek samen met je gynaecoloog op voorhand wat de mogelijkheden zijn en wat je al dan niet zou willen. Laat je vooral niets wijsmaken: je bent niet minder stoer als je bevalt met epidurale verdoving. Dat we dat er vandaag nog bij moeten zeggen, is erger dan het al dan niet krijgen van die ruggenprik.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '