Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

'Je kan het vergelijken met eten: als het heerlijk ruikt, ga je er ook van uit dat het lekker smaakt.'

Dít is hoe een lichaamsgeur je aantrekkingskracht beïnvloedt

Annelies Hart

‘Je ruikt lekker’: het is misschien wel een van de leukste complimenten om te krijgen. Het gaat dan ook verder dan het parfum dat je uitgekozen hebt, want hoe jij iemands geur ervaart kan een grote factor zijn in hoe je je voelt ten opzichte van die persoon. Maar hoe werkt dat dan?

We weten ondertussen al dat een stem ons helemaal warm kan maken, maar ook op een geur kan je verliefd worden. Als het op aantrekkingskracht aankomt, spelen namelijk veel factoren een rol, van fysieke tot mentale. Maar er is één cruciaal element dat ontzettend belangrijk is en soms zelfs een dealbreaker kan zijn: de manier waarop je partner ruikt.

Natuurlijk kan iemand zijn/haar lichaamsgeur maskeren met deodorant, parfum of eau de cologne, maar in dit geval hebben we het over de au naturel-geur. Onderzoek wijst uit dat die specifieke en persoonlijke ‘parfum’ alles kan triggeren: van emoties en herinneringen tot romantische aantrekkingskracht.

Van de neus naar de hersenen

‘Geur speelt een belangrijkere rol in de manier waarop we beslissingen nemen over wat we leuk vinden dan we denken’, vertelt psychologe Joanne Frederick op website The Zoe Report. ‘De lichaamsgeur van een potentiële partner kan je onbewust helpen beslissen of je je al dan niet tot die persoon aangetrokken voelt.’

Als we iets aangenaams ruiken, reageert ons lichaam door hormonen en chemicaliën te produceren die ons lichaam vertellen om te rusten en te ontspannen.

Joanne Frederick

Psychologe

Omgekeerd werkt het ook. Als je je al tot iemand aangetrokken voelt, is de kans groter dat je ook van zijn/haar geur houdt. Maar hoe werkt dat dan precies? ‘Als we iets aangenaams ruiken, reageert ons lichaam door hormonen en chemicaliën te produceren die ons lichaam vertellen om te rusten en te ontspannen. De moleculen waaruit een aroma bestaat, triggeren eigenlijk een reactie in de zenuwcellen in onze neus die vervolgens een signaal naar het emotionele deel van onze hersenen sturen. Dat zorgt ervoor dat onze lichaamsgeur aantrekkelijk en zelfs verleidelijk wordt voor potentiële partners. Je kan het vergelijken met eten: als het heerlijk ruikt, ga je er ook van uit dat het lekker smaakt.’

Eau d’amoureux

Een onderzoek uit 2018, uitgevoerd door het Journal of Personality and Social Psychology, nam de proef op de som. Vrouwelijke deelnemers kregen om de beurt drie geuren voorgeschoteld om drie geuren te ruiken: die van hun romantische partner, die van een vreemde en een neutrale geur. Na het ruiken werden ze blootgesteld aan een acute stressfactor.

Wat bleek? De waargenomen stress en cortisolniveaus (stresshormonen) waren aanzienlijk lager bij vrouwen die blootgesteld werden aan de geur van hun partner. Vrouwen die blootgesteld werden aan de geur van een vreemde zagen hun cortisolniveaus tijdens de stresstest dan weer stijgen. Moraal van het verhaal: een eau d’amoureux is niet alleen aantrekkelijk, maar ook een krachtig middeltje tegen stress!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '