Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Angela Lo via Unsplash

Ben jij het hoofdpersonage in je leven?

Main character energy: dé tip om bewuster in het leven te staan

Annelies Hart

Wat begon als een van de zoveel TikToktrends, is uitgegroeid tot een gouden tip om bewuster in het leven te staan. Gen Z overspoelt de app met filmpjes over het hoofdpersonage zijn van je eigen leven. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? En hoe doe je dat?

Als jij deel uitmaakt van de groep mensen die TikTok voor de grap downloadde in het begin van de lockdown, maar nu elke dag een uur op de app scrolt, heb je de term ‘Main Character Energy’ vast al voorbij zien komen. De filmpjes gaan vaak gepaard met een zweverig liedje en iemand die uitlegt waarom het belangrijk is om je eigen leven te romantiseren en eindelijk zelf het hoofdpersonage te worden.  

@ashlaward

Take a second and listen #fyp #foryou #aesthetic #lovelife #drone background song: @hannah_harpist

♬ A Moment Apart – ODESZA – Ashley Ward

Natuurlijk worden er ontelbaar veel parodieën gemaakt op de ‘main character’-filmpjes. Iedereen lacht er wel een beetje mee, maar eigenlijk is het concept nog zo slecht niet. Zeker in tijden van corona waarin we ons meermaals vervelen en vastzitten in de dagelijkse sleur, voel je je een beetje specialer als je het leven als een leuke film ziet.  

Romantiseren maar

De grote vraag is dus: als je leven een film is, ben jij dan het hoofdpersonage? Iemand met main character energy is iemand die de controle over zijn eigen leven neemt en probeert zijn eigen wensen en verlangens op de voorgrond te plaatsen. Iemand die fouten maakt, maar daaruit leert. Iemand die perfect een dag alleen kan doorbrengen omdat je eigen gezelschap je even dierbaar is als dat van een ander. Iemand die zelfs een wandeling naar de supermarkt als een mooi moment ziet.

Het basisprincipe om die hoofdrol op te nemen is simpel: het is de bedoeling dat je je eigen leven gaat romantiseren. In tijden van sociale media is dat echter niet evident, want door de highlight reel die Instagram is, lijkt het alsof iedereen die je volgt het perfecte leven leidt. Het is dus heel makkelijk om andermans leven te gaan romantiseren en het jouwe te zien als ‘minder dan’. Gelukkig zijn er een paar tips om je op weg te helpen.

Stop met mensen stalken op sociale media

We vallen meteen in huis met een van de moeilijkste tips. Het is zo verleidelijk om door de Instagrampagina van dat ene meisje met de ‘perfecte relatie’ te blijven scrollen. Of telkens maar weer te kijken of dat model een nieuwe foto heeft gepost, terwijl je weet dat je haar zorgvuldig gecureerde uiterlijk met dat van jezelf gaat vergelijken.

Stalken is een gevaarlijk straatje zonder einde, waarbij je je uiteindelijk als een kleine bijrol gaat voelen. In plaats van te kijken naar de hoogtepunten van anderen, focus je op het creëren van je eigen hoogtepunten. Als je je eenmaal op jezelf concentreert en verliefd wordt op je eigen leven, heb je geen tijd meer om je druk te maken over het leven van anderen.

Spendeer tijd met jezelf

Een groot deel van zelfliefde, is alleen met jezelf en je gedachten durven zijn. Het kan beangstigend voelen in het begin, maar echte main characters zijn niet bang om de confrontatie met zichzelf aan te gaan. Neem dus je tijd en plan een date met jezelf. Als je klein wil beginnen kan dat ook perfect thuis: steek kaarsjes aan, dim de lichten, zet wat muziek van Frank Sinatra op (gezelligheid gegarandeerd) en pak er een boek of magazine bij. Lukt dat? Neem jezelf dan eens mee naar de koffiebar, naar een restaurant of naar de cinema. De wondere wereld van alleen gelukkig zijn, geeft je meteen dat sprookjesachtige, filmische gevoel.

Zelfs als jij de hoofdpersoon bent, is het essentieel om de waarde en het belang van de feedback van je dierbaren niet uit het oog te verliezen. Maak vrienden met mensen die je liefdevol bespotten en je op je plaats zetten.

Meghan Watson

Psycholoog

Draag die killeroutfit

Een grote stap om de hoofdrolspeler in de film van je eigen leven te worden, is je ernaar te kleden. Het kan eng zijn om eindelijk dat fashion-forwardstuk te dragen dat al weken in je kast hangt, want we zijn stiekem allemaal een beetje bang voor negatieve opmerkingen. Maar er is maar één regel die je in je achterhoofd moet houden: alles wat met zelfvertrouwen gedragen wordt, ziet er goed uit. En hoe je je kleedt heeft niet alleen invloed op hoe anderen je zien, het heeft ook invloed op hoe je je voelt.

Kies een soundtrack

Geen goede film zonder een goede soundtrack. Heb je ooit als kind naar je iPod shuffle geluisterd op de achterbank van de auto toen het regende? En dan natuurlijk mysterieus uit het raam gekeken en verhalen verzonnen op de muziek die door je oren speelde? Dat is exact wat deze tip inhoudt. Muziek heeft de kracht om je zoveel verschillende dingen te doen voelen. Dus of je nu erg verdrietig bent, ontzettend blij of je net mega sexy voelt: er bestaat vast een nummer dat je gevoel helemaal kan bevestigen. Zet het op en laat je meevoeren in een videoclip waar jij het middelpunt van bent.

Draag zorg voor de bijrollen

Jij mag dan wel het hoofdpersonage zijn in je eigen leven, er zijn vast ook een paar superfijne bijrollen die het verdienen om zorg voor te dragen. Net zoals die ‘perfecte’ modellen op Instagram geen afbreuk doen aan wie jij bent, mag jouw hoofdrolstatus geen afbreuk doen aan vrienden en familie. Zij zijn net zo goed main characters in hun eigen leven.

Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar psyscholoog Meghan Watson legde het uit in een artikel op de Engelse site ‘Well and Good’: ‘Onze relaties gedijen als we een evenwicht kunnen vinden tussen onze perspectieven en die van anderen. Dus, zelfs als jij de hoofdpersoon bent, is het essentieel om de waarde en het belang van de feedback van je dierbaren niet uit het oog te verliezen. Maak vrienden met mensen die je liefdevol bespotten en je op je plaats zetten.’

Kortom: zelfs een main character hoeft zichzelf niet te serieus te nemen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '