Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Ziek

Hoe vermijd ik oorproblemen tijdens het vliegen?

Ik moet regelmatig vliegen maar ik heb bij het landen altijd last van mijn oren. Bij de laatste vlucht had ik plots het gevoel dat er iets knapte in mijn hoofd. Ik voelde een soort druk en veel hoofdpijn. Daarna is dit verbeterd. Wat is er misgelopen? Wat kan ik doen om dit in de toekomst te voorkomen?

Wanneer we snel stijgen of dalen, worden we blootgesteld aan een verandering van de luchtdruk. De druk in ons middenoor achter het trommelvlies, zal in gelijke mate stijgen of dalen. Daarvoor is het wel nodig dat de buis van Eustachius die het middenoor met de neus verbindt, goed functioneert. Wanneer deze buis verstopt is bijvoorbeeld door een allergie of een luchtweginfectie, ontstaat er een drukverschil over het trommelvlies. Dit drukverschil kan aanleiding geven tot oorpijn, minder goed horen en duizeligheid. Soms scheurt het trommelvlies zelfs. Je huisarts kan je trommelvlies bekijken. Normaal gezien geneest een scheur in het trommelvlies vanzelf, er wordt wel een litteken gevormd.

Op internetfora zijn gebruikers van oordopjes met een beweeglijk membraan enthousiast maar volgens artsen hebben oordopjes weinig zin omdat je daarmee een extra compartiment in het oor maakt.

Wanneer je vliegtuig opstijgt of aan de landing begint, doe je best iets om de buis van Eustachius open te houden: kauwen, herhaaldelijk slikken, gapen. Zo verdwijnt het drukverschil over je trommelvlies. Hetzelfde effect bekom je wanneer je je neus dichtknijpt, en zachtjes (!) door je neus blaast terwijl je je mond dichthoudt. Heb je een verstopte neus, gebruik dan een spray net voor het opstijgen en landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '