Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

Bedank ze maar eens goed!

Goed nieuws voor wie een jongere broer of zus heeft!

Vroeger kon je jongere broertje of zusje je behoorlijk op de zenuwen werken. Ze kregen altijd meer aandacht van je ouders, gingen met jouw speelgoed aan de haal en je privacy was helemaal naar de vaantjes. Toch is er een groot voordeel als je het oudste kind bent, en dat heb je allemaal aan hen te danken.

De universiteit van Michigan heeft ontdekt dat je jongere broer of zus invloed heeft op je gewicht. Zo kunnen ze het risico op obesitas verkleinen. Tijdens de studie werd het BMI van meer dan 697 Amerikaanse kinderen onderzocht. Die waren allemaal tussen de één en zes jaar oud. Aan het einde van het onderzoek was 12,8 procent van de 6-jarigen te zwaar. Kinderen die nog een jongere broer of zus hadden, hadden een lager percentage. Daar was er slechts 4,8 procent tot 8,4 procent kans op obesitas.
 

Ook wanneer je jongere familielid op de wereld kwam, speelt een rol. Voor de leeftijd van twee jaar is er een kans van 7,8 procent, tussen twee en drie jaar was er een kans van 8,4 procent. Was je tussen drie en zes jaar toen je jongere broertje of zusje op de wereld kwam dan is er nog maar een kans van 4,8 procent op zwaarlijvigheid.
 

De verklaring

Uit het onderzoek komen verschillende redenen naar voren. Zo is het mogelijk dat je als oudste kind meer calorieën gaat verbranden, omdat je continu die kleine bengel moet achtervolgen. Ook hebben de ouders een invloed. Zo oefenen ouders meer druk uit op de eetgewoontes als er maar één kind aan tafel zit. Nu ze hun aandacht moeten verdelen, is het mogelijk dat je minder gaat eten.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je jongere zus of broer je kledingmaat bepaalt. Zo blijkt uit een andere studie dat oudere zussen (na de leeftijd van 18 jaar) vaak meer gewichtsproblemen hebben dan hun jongere zus. Blijf dus vooral op je eten letten, maar wat extra achter je kleine zusje of broertje zitten, kan natuurlijk nooit kwaad.

 

Ook dit werd wetenschappelijk bewezen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '