Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Wij kunnen hun credo ‘ook volle vrouwen mogen én kunnen sporten’ alleen maar toejuichen.

De #fitfatgirls, wie zijn ze en waarom veroveren ze Instagram?

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Hoewel we anno 2019 wat body positivity betreft eindelijk op het juiste spoor zitten, vragen woordjes als ‘plus size’, ‘rondingen’ en ‘voller’ nog steeds om een genuanceerde uitleg. Want wie is nu eigenlijk volumineus en vanaf wanneer heb je rondingen? Alles hangt af van jezelf en dat is ook wat de zogenaamde ‘fit fat girls’ op Instagram proberen te bewijzen.


Want je mag het draaien of keren zoals je wil: iemand die iets voller is, krijgt vaak de stempel ‘ongezond’ of ‘niet sportief’ op het voorhoofd gedrukt. Toch kunnen ook zij een kei zijn in kogelstoten of hordelopen en net zoals die magere collega hijgen als ze voor de zoveelste keer die verdomde trap op het werk moeten nemen.

Lalaa Misaki


Je grootte of breedte heeft niet altijd iets te maken met je uithoudingsvermogen, dat is wat de fit fat girls willen benadrukken. Op sociale media posten die influencers hoe ze ook met een maatje meer hun loopschoenen aantrekken of een uurtje gaan zweten in de fitnesszaal. Hun doel? Andere vrouwen die zich slecht in hun vel voelen aansporen om fier te zijn op hun lichaam én anderen ervan overtuigen dat ook vollere vrouwen kunnen en mogen sporten zonder gemene opmerkingen naar het hoofd geslingerd te krijgen. Ze hebben plezier tijdens het sporten en het is allesbehalve hun bedoeling om door het sporten af te vallen.

Hun harde en intensieve werk werpt nu – en terecht! – zijn vruchten af: steeds meer, al dan niet xxl athletes, voegen zich bij de fit fat girls en verspreiden hun o zo belangrijke boodschap. Onder hen: Lalaa Misaki, een knappe Française die geen blad voor de mond neemt en aan haar volgers laat zien dat ook zij, ondanks haar maatje 48, met veel plezier gaat zwemmen, yogalessen volgt én haar lichaam omarmt. Ze herinnert haar trouwe volgers er regelmatig aan dat sporten broodnodig is. Niet om voor de zoveelste keer dat cijfertje op de weegschaal te beïnvloeden, maar wel om een uitlaatklep te hebben, ons lichaam te verwennen en aan ons zelfbeeld te werken. Ze is zelfs zo sportief dat ze het gezicht werd van een campagne van het sportmerk Reebok.

400.000 volgers


Misaki is heus niet de enige influencer die het tij wil doen keren en realistische foto’s op sociale media wil verspreiden. Ook de Amerikaanse Jessamyn Stanley werd met haar sportieve kiekjes en eerlijke visie op de vorm van ons lichaam razendpopulair. Jammer genoeg werd ze ook meer dan eens het slachtoffer van heel wat pestkoppen die via de comments lieten weten dat ze ’te dik’ en ’te lelijk’ is om op een yogamat te gaan liggen. Die judassen snoert ze nu met haar aantal trouwe volgers, 400.000 om precies te zijn, de mond.

Jammer genoeg blijven vrouwen zoals Jessamyn het mikpunt van spot. Nog maar eens een reden om de #fitfatgirls te volgen en begrip op te brengen voor hun motto om zo de wereld een beetje mooier te maken. Heel wat celebs en doodgewone mensen gaan ondertussen ook zelf uit de kleren om aan te tonen dat ook hun lichaam allesbehalve perfect is en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Wij gaan dan ook onze yogamat eens uitrollen hè!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '