Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Voor de kersverse mama's en babysitters onder jullie.

Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen: dit moet je doen als een baby koorts heeft

Met een baby in huis en zero-nul-niets EHBO-kennis gaat redactrice Katrien op cursus bij vroedvrouw Elke. Een cursus EHBK, Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen. Hier leerde Katrien al wat je moet doen als je baby zich verslikt of niet meer ademt. Nu deelt ze met jullie wat je moet doen als je baby koorts heeft.


Als een baby koorts heeft, dan kan medicatie helpen. Ibuprofen is geen goed idee voor een baby, want erg belastend voor de maag. Paracetamol is een betere keuze, zeker in siroopvorm: zo kan je de dosis aanpassen aan het gewicht van het kleintje.

Geruststelling één: koorts is op zich niet erg, maar een teken dat baby’s lichaam tegen de ziekte aan het vechten is. Heeft mijn dochtertje Max dus een verkoudheid en een verhoging van bijvoorbeeld 38,5 °C, maar drinkt ze nog goed en reageert ze alert? Dan is het belangrijkste geneesmiddel: knuffelen, rust geven, warmte en het neusje goed uitspoelen.

Bij deze koorts moet je naar de dokter:

  • Baby tot 3 maanden: lichaamstemperatuur lager dan 35,9 °C en hoger dan 38 °C + onverklaarbaar huilen/suf/herhaaldelijk braken
  • Tussen 3 en 6 maanden: lichaamstemperatuur lager dan 35,9 °C en hoger dan 39 °C + onverklaarbaar huilen/suf
  • Ouder dan 6 maanden: meer dan drie dagen koorts + onverklaarbaar huilen/suf
  • Kinderen tot 2 jaar: koorts die niet vermindert met koortswerende middelen + ziektesymptomen


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '