Home Lifestyle Body AHA: dit mag je wel en niet eten als je zwanger bent

AHA: dit mag je wel en niet eten als je zwanger bent

Een overzicht.

Sushi, alcohol, een simpel spiegeleitje… Het zijn de beste dingen op deze planeet die je helaas moet laten als je zwanger bent. Ben je in verwachting en zit je de hele tijd op Google te checken of je die feta nu wel of niet in je salade mag gebruiken en of je de cheesecake van je vriendin beter links laat liggen? Wij maakten een duidelijk overzicht.

Je zwangerschap moet een van de leukste periodes uit je leven zijn, maar toch is het soms ontzettend vermoeiend om zo op je eten te moeten letten. Nee, je moet helemaal niet eten voor twee. Maar wat je eet, telt wel mee voor je baby. Het boek ‘Eten als je zwanger bent‘ is een complete voedingsgids en geeft antwoord op al je vragen over voeding, tips & tricks bij typische kwaaltjes en bundelt een heleboel lekkere zwangerschapsproof recepten.

Deze dingen mag je niet eten als je zwanger bent:

1 / 6
Rauwe vis, sushi of gerookte vis
Rauw vlees, carpaccio of filet americain
Zachte kazen van onverhitte melk of schimmelkazen
Rauwe eieren, zachtgekookt eitje, spiegelei
Ongewassen rauwe groenten en fruit, ongewassen verse kruiden
Alcohol
Rauwe vis, sushi of gerookte vis
Rauwe vis, sushi of gerookte vis

Wel: gebakken of gekookte vis, vegetarische sushi, vis uit blik. Kies minstens één à twee keer per week voor vis en eet wekelijks een vette vissoort zoals forel, zalm, sardientjes of haring. De omega 3-vetzuren zijn onder andere belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje. Let op met bepaalde roofvissen zoals tonijn, makreel of paling. Die kunnen een te hoge dosis kwik bevatten. Ook gerookte vissoorten zoals gerookte zalm kan je beter laten aangezien hier nabesmetting kan gebeuren in de verpakking. Een quiche met gerookte zalm kan dan bijvoorbeeld weer wel, aangezien de zalm verhit werd.

Rauw vlees, carpaccio of filet americain
Rauw vlees, carpaccio of filet americain

Wel: alle ‘gare’ vleessoorten, vegetarische filet americain, maar beperk je porties vlees tot ongeveer 100 gram per dag. Kies liever voor onbewerkt vlees en vermijd vette vleessoorten zoals gehakt, worsten en blinde vinken. Rood vlees (inclusief fijne vleeswaren) beperk je best tot 500 gram per week. Zorg ervoor dat je vlees altijd goed doorbakken is. Wissel vlees minstens twee keer per week af met een vegetarisch alternatief zoals eieren, peulvruchten, tofoe, noten, quorn of seitan bijvoorbeeld.

Zachte kazen van onverhitte melk of schimmelkazen
Zachte kazen van onverhitte melk of schimmelkazen

Wel: harde kazen, kazen op basis van gepasteuriseerde melk. Het is belangrijk om veel zuivel te eten als je zwanger bent. Drie tot vier porties per dag en één tot twee plakjes kaas per dag is ideaal! Zuivelproducten zijn de grootste bron van calcium in onze voeding en een belangrijke leverancier van eiwitten. Neem geen schimmelkazen of kazen met een laagje schimmels errond, zoals een rolletje geitenkaas. Geitenkaas in een kuipje is veilig. Let op met ‘ambachtelijke kazen’ en check de verpakking op de vermelding ‘au lait cru’. Dergelijke producten kun je beter vermijden. Maar geen nood, de meeste kazen in de winkel zijn wel veilig. Gewoon even op het etiket checken of ze wel degelijk van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn.

Rauwe eieren, zachtgekookt eitje, spiegelei
Rauwe eieren, zachtgekookt eitje, spiegelei

Wel: hardgekookt of gebakken ei, producten met ei die verhit zijn, industriële producten met ei. Eet dus vooral geen rauwe eieren. Dat betekent ook: geen spiegelei, zachtgekookt ei of producten waarin ze verwerkt zijn zoals zelfgemaakte mayonaise, tiramisu of chocolademousse. Mayonaise, chocolademousse of andere producten met ei die je zo koopt in de winkel, kunnen meestal wel aangezien ze gemaakt werden op basis van gepasteuriseerde eieren die een speciale hittebehandeling ondergingen. In sommige supermarkten kan je trouwens gepasteuriseerde eieren kopen, moest je je echt niet kunnen inhouden om thuis een lekkere moelleux of bavarois te maken.

Ongewassen rauwe groenten en fruit, ongewassen verse kruiden
Ongewassen rauwe groenten en fruit, ongewassen verse kruiden

Wel: gewassen rauwe groenten, fruit en verse kruiden. Idealiter zet je twee keer per dag groenten op het menu en dat mag zowel rauw (zolang het goed gewassen is) als gekookt zijn. Let wel op met groenten uit blik of glas, want die kunnen vaak veel zout en suiker bevatten. Varieer zo veel mogelijk zodat je voldoende vezels binnenkrijgt. Probeer ook elke dag twee tot drie stukken fruit te eten. Wil je wat variatie? Eet een stuk fruit als tussendoortje, maak een smoothie of leg wat schijfjes banaan op je boterham bijvoorbeeld.

Alcohol
Alcohol

Niks nieuws onder de zon: vermijd alcohol tijdens je zwangerschap en de borstvoeding. Voldoende water drinken wordt dubbel zo belangrijk als je zwanger bent. Probeer zeker zo’n 1,5 liter per dag te drinken. Waarom? Water houdt de vochtbalans in je lichaam in evenwicht en zorgt voor de opbouw van nieuwe weefsels van je baby.

Bron: ‘Eten als je zwanger bent‘ van Lobke Husson en Katrien Van der Vaerent (€ 19,99 bij Bol.com).

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.