Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wettelijk | Geld & Werk

De eigenaars van het vakantiehuis bedriegen ons!

Toen we aankwamen in ons vakantiehuisje heb ik bijna een uur gepoetst, zo vies was het. Nu willen de eigenaars de waarborg van 250 EUR niet terugbetalen en moeten we bovenop nog schade betalen omdat de toiletten verstopt zouden zijn en het kastje kapot, maar toen wij vertrokken was alles in orde! We willen niet betalen voor dingen waar we niet verantwoordelijk voor zijn. Waar kunnen we hiermee terecht?

Heb je het vakantiehuis gehuurd via een touroperator of een reisagent dan kan de Geschillencommissie Reizen tussenkomen wanneer het contract dit uitdrukkelijk voorziet of wanneer de Commissie de bevoegdheid krijgt van beide partijen. De contactgegevens van deze commissie vind je onderaan.

Heb je een huis gehuurd van particulieren dan kan de Geschillencommissie geen stappen zetten en moet er via de rechtbank een oplossing gezocht worden in het geval je niet tot een vergelijk komt met de verhuurder. Dan moet je je natuurlijk afvragen of de baten van een juridische procedure opwegen tegen de kosten. Staat er in het contract dat de waarborg wordt vrijgegeven wanneer de verhuurder gecheckt heeft dat alles in orde is, dan beslist de verhuurder autonoom over de teruggave ervan en zul je dus je gelijk niet kunnen halen voor de rechtbank. Vaak is het ook niet direct duidelijk welke rechtbank bevoegd is: soms staat dit in de overeenkomst, soms is de wetgeving van het land waar het vakantiehuis zich bevindt van toepassing. 

Om zo’n vakantiekater te voorkomen zorg je er bij een volgende vakantie best voor dat er een bepaling in het contract wordt opgenomen die bepaalt dat de beide partijen aanwezig zijn bij het nakijken van de woning en dan samen een document voor vrijgave van de waarborg ondertekenen.

Dit zijn de contactgegevens van de Geschillencommissie Reizen: website http://mineco.fgov.be (onderaan de Nederlandstalige pagina staat ‘Bericht aan de reizigers’), Secretariaat van de cel Verzoening, T 02/ 277 61 80, e-mail verzoening.gr@skynet.be en Secretariaat van de cel Arbitrage, T 02/ 277 62 15, e-mail clv.gr@skynet.be

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '