Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Uit onderzoek blijkt dat je er helemaal niets aan kan doen!

AHA: dus daarom ben jij altijd te laat

Je doet echt je best om op tijd te komen, maar op de een of andere manier lukt je dat nooit. Elke keer moet je sms’en of bellen dat je weer te laat zal zijn. En mensen die wél altijd op tijd zijn, ergeren zich dood aan je gedrag. Maar uit onderzoek blijkt dat je er helemaal niets aan kan doen!


 

Er zijn blijkbaar psychologische redenen waarom sommige mensen altijd te laat zijn. Ze doen het dus echt niet expres, integendeel, ze haten het zelf om te laat te komen. Elke keer proberen ze op tijd te komen, maar het lukt hen gewoon niet, en dat is al heel hun leven zo.

Wat blijkt nu? Laatkomers ervaren de tijd op een andere manier dan mensen die altijd op tijd zijn. Ze onderschatten hoe lang een taak of een verplaatsing eigenlijk zal duren. Ze kunnen dus niet goed inschatten hoe lang een minuut of een uur duurt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cleveland State University en de San Diego State University. Voor mensen die altijd op tijd zijn, voelt een minuut aan als 58 seconden. Maar voor laatkomers is een minuut 77 seconden!

Er zijn drie groepen laatkomers:

1. De deadliners


Deze laatkomers hebben een deadline nodig om iets te kunnen afmaken. Zonder het te beseffen, bestaat heel hun leven uit deadlines, en zonder die deadlines doen ze bijna niets. Ze kunnen zichzelf dus niet motiveren om op tijd te vertrekken, altijd denken ze dat ze nog genoeg tijd hebben. Wanneer ze beseffen dat ze te laat zullen komen, begint de stress en krijgen ze een hekel aan zichzelf.

2. De producers


Producers plannen hun dag veel te vol in. Ze denken dat ze kunnen joggen, douchen, eten, afwassen, poetsen en rekeningen betalen, en dat allemaal in een uur tijd. Als ze dan nog eens op tijd willen komen op een afspraak, loopt het helemaal mis.

3. De verstrooide professors


Deze mensen zijn zo verstrooid dat ze op weg naar een afspraak nog tien andere dingen doen. Wanneer ze bijna de deur uit zijn, zien ze dat de computer nog aanstaat of dat ze vergeten zijn de was in te steken. Daardoor komen ze dus altijd te laat.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '