Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

De fleur van je leven? Misschien toch niet…

BEWEZEN: tijdens deze periode van je leven ervaar je de meeste stress

Annelies Hart

Iedereen heeft in zekere mate al eens stress ervaren, maar onderzoekers hebben nu gevonden tijdens welke periode in je leven je er het meest vatbaar voor bent. Tip: het zijn net de jaren waarvan iedereen vindt dat het ‘de mooiste van je leven’ horen te zijn.

Ah de twintiger jaren… Een periode waarin je jezelf volop aan het ontdekken bent, je vleugels uitslaat en in de fleur van je leven bent. Of dat zou je toch denken. Of het nu gaat om je laatste jaar aan de universiteit, je eerste ‘echte job’, vriendschappen vormen en verbreken, verhuizen, een huis zoeken of een quarterlife crisis: het is een turbulent decennium. Zozeer zelf dat nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het eigenlijk de meest stressvolle periode in je leven is.

The only way is up

Aan het onderzoek van de American Psychological Association namen mensen deel tussen de 20 en de 70 jaar. De piek van stressvolle gebeurtenissen bleek duidelijk tussen je 20 en 30 te liggen. Maar er is ook goed nieuws, want gemiddeld zakt je stress met 11 % tussen je 20 en 70. Meer nog: jongere deelnemers ondervonden een sterkere daling, met maar liefst 47 %, wat benadrukt dat het er na je 30 snel beter op wordt.

Een belangrijke vraag komt dus bovendrijven: krijgen we echt met minder stressvolle situaties te maken eens we op tram 3 zitten, of kunnen we er na een tijdje gewoon beter mee omgaan? Dat laten we nog in het midden…

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '