Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
moedervlekken
© Mariam Antadze via Pexels

We vertellen je ook hoe vaak je aan zelfevaluatie moet doen én hoe vaak je best naar de dermatoloog gaat.

Met dit handige ABCDE leer je alles over (gevaarlijke) moedervlekken

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Het is heel belangrijk dat veranderingen in moedervlekken zo snel mogelijk opgemerkt worden. Daarom lanceert Marije Kruis, die zelf ooit een melanoom had, een handige tool waarmee je het ABCDE van moedervlekken leert kennen en zo zelf gevaar kan herkennen. We vertellen je ook hoe vaak je een controle moet (laten) doen!

Uit onderzoek van iVOX naar aanleiding van Melanoma Awareness Month blijkt dat 42,3 % van 1000 Belgen nog nooit hun moedervlekken liet onderzoeken. En dat is niet goed, want om huidkanker te vermijden, moeten veranderingen zo snel mogelijk opgemerkt worden. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig naar de dermatoloog gaat, maar ook frequent aan zelfcontrole doet.

Hoe vaak je aan zelfonderzoek moet doen, hangt af van de risicofactoren op huidkanker. Dat verschilt dus van persoon tot persoon. Wie loopt nu gevaar? Euromelanoma maakte een handige checklist:

  • Mensen die een lichte huid hebben of snel verbranden.
  • Wie veel tijd in de zon doorbrengt.
  • Wie gedurende een korte periode, bijvoorbeeld op vakantie, aan intense zonnestralen werd blootgesteld.
  • Wie onder de zonnebank gaat.
  • Wie huidkanker in de familie heeft.
  • Vijftigplussers.
  • Mensen met meer dan 75 moedervlekken (-50 jaar).
  • Mensen met meer dan 50 moedervlekken (+50 jaar).
  • Mensen met atypische moedervlekken.
  • Mensen die orgaantransplantatie hebben ondergaan.

Herken je jezelf in een van bovenstaande gevallen? Dan loop je meer risco op huidkanker en moet je je eigen huid maandelijks controleren, maar ook jaarlijks langsgaan bij de dermatoloog. Ook bij wie verdachte moedervlekken gevonden zijn of wie al behandeld is voor een melanoom gaat best op jaarlijkse controle. Ben je geen risicogeval? Dan doe je om de drie maanden een zelfcheck.

Zelfevaluatie

Om bij die zelfevaluatie te helpen, lanceert Marije Kruis, bij wie zelf ook ooit een melanoom werd vastgesteld, Spot The Dot, een nieuw gratis spel waarbij je op een toegankelijke manier het ABCDE van moedervlekken leert. Zo ontdek je waar je op moet letten bij moedervlekken.

Het ABCDE staat voor de volgende termen Asymmetrie, Border, Colour, Diameter, Evolving. Een goedaardige moedervlek is meestal symmetrisch van vorm én egaal van kleur, heeft goed gedefinieerde randen, is maximum zes milimeter groot en verandert niet van kleur, vorm of grootte. Als je dus een moedervlek hebt die van die richtlijnen afwijkt, ga je best langs bij de huisarts.

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '