Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

'Dit is een gezondheidscrisis', aldus vicepresident Kamala Harris.

Amerikaanse Hooggerechtshof schrapt het grondwettelijke recht op abortus  

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het was gisteren een zwarte dag voor de mensen- en in het bijzonder de vrouwenrechten in Amerika, want het Hooggerechtshof besloot om het grondwettelijke recht op abortus te verbieden. Dat wil zeggen dat de staten voortaan zelf hun abortuswetgeving mogen opstellen waardoor op heel wat plaatsen het opnieuw illegaal zal zijn om een abortus uit te voeren.

My body, my choice. Helaas had het Amerikaanse Hooggerechtshof er geen oren naar. Het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten besloot om het historische arrest ‘Roe versus Wade’ uit 1973, dat van abortus een grondwettelijk recht maakte voor alle Amerikaanse vrouwen, ongedaan te maken. Heel wat staten waren hier tegen en zij halen nu hun slag thuis. Na de beslissing schrapten onder meer Missouri, Kentucky, South Dakota en Louisiana onmiddellijk het recht op abortus.

Fel protest

Gelukkig zijn er ook staten zoals Californië, Oregon, Washington, Massachusetts, New Jersey en New York die het tegenovergestelde doen en alles uit de kast halen om het abortusrecht net te beschermen. Een groot deel van de Amerikaanse bevolking is alleszins in shock na deze beslissing. Er kwamen gisteren dan ook duizenden mensen op verschillende plekken op straat om te protesteren. De grote vrees is dat abortussen nu opnieuw in onveilige omstandigheden zullen uitgevoerd worden.

Onder de tegenstanders vinden we onder meer de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. ‘Dit is een gezondheidscrisis’, zei die laatste gisteren in een toespraak. ‘Het is de eerste keer in de geschiedenis van ons land dat een grondwettelijk recht is afgenomen van het Amerikaanse volk.’ Ze vreest dat deze beslissing een domino-effect kan hebben waardoor andere rechten die de Amerikanen als vanzelfsprekend beschouwen ook op de helling zullen komen te staan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '