Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Probeer het gewoon zelf eens met de kortingspocket die vanaf morgen bij Flair zit!

Mindfulness zweverig? Hoofdredactrice Eva geeft 3 redenen waarom je het écht een kans moet geven

Voor wie van jullie er nog nooit van geproefd heeft, wil ik even een warm pleidooi voor yoga, pilates of een lesje mindfulness houden. Het kan je leven veranderen. Echt waar. En als het dat niet doet, dan doet het op z’n minst wel heel erg veel deugd.


Ik dacht nooit dat het iets voor mij zou zijn. Stilzitten was nu niet meteen een van mijn favoriete bezigheden. Toch ben ik sinds mijn eerste yogales (in de kelders van ons toenmalige kantoor) om. Er volgden yogalessen in Antwerpen, maar ook in Marokko, Portugal, Bali, Sri Lanka en Costa Rica. Deze zomer trok ik met ons gezin zelfs op yogaretreat. Vriendin Katarina organiseerde een week voor families en ik was maar wat graag haar eerste proefkonijn. Het werd een zalige week. Een week stilstaan en goed voor jezelf en elkaar zorgen met gezond eten, lieve vrienden, een warm klimaat en regelmatig eens lekker rekken en strekken op de yogamat.

We kwamen herboren terug, alsof we een maand waren weggeweest. Zelfs met een peuter die nog niet doorslaapt. En toegegeven, op een tropische locatie is het nogal makkelijk om even mindful te zijn, maar ook thuis probeer ik het vol te houden. Vijf minuten mentale massage kan immers echt die slechte werkweek goedmaken of mijn schouders uit de knoop halen.

Ben je er nog niet helemaal uit of je het een kans moet geven of niet? Dit zijn alvast drie redenen waarom mindfulness wél iets voor jou is.

  1. Iedereen kan het


Er is geen basisniveau voor mindfulness. Iedereen kan het, want er is ook geen doel te bereiken. Je hoeft niet met je benen in je nek te gaan liggen om een succesvolle yogales af te ronden en er is voor ieder wat wils.

Heb je geen budget? Probeer dan een app (Calm is een heel fijne meditatie app) of volg gratis onlinelessen bij bijvoorbeeld Yoga with Adrienne (met een heerlijke stem).

Geen lenig lijf? Mediteren kan je ook terwijl je makkelijk op de bank ligt.

Liever sportiever? Er zijn varianten van yoga aan een hoger tempo, waarbij je serieus kan zweten. Pilates vormt de mooiste spieren en biedt heus wel uitdaging.

Weinig tijd? Echt waar, vijf minuten per dag kunnen al iets doen. Een zonnegroetje bij het opstaan, vijf minuten stilte voor je gaat slapen, etc.

  1. Je haalt meer uit minder tijd


Als er één ding is waar we tegenwoordig allemaal een tekort aan hebben, is het wel tijd. Niet genoeg tijd om vrienden te zien, niet genoeg me-time, niet genoeg tijd om op vakantie te gaan... Met yoga, meditatie of welke vorm van mindfulness je ook verkiest, maak je tijd. Tien minuten op een yogamat lijken wel een uur. Vijf minuten je ogen sluiten en mediteren voelt net zo verkwikkend als een powernap. Ik noem het vaak een minivakantie in mijn hoofd, want dat is het effect dat het op je heeft. En dat heeft toch iedereen af en toe nodig?

Mindfulness maakt je stressbestendiger (minder ziektedagen), helpt je beter te slapen (meer energie gedurende de dag) en zet je brein op scherp (meer werk verzetten in minder tijd).

  1. Het hoeft niet zweverig te zijn


Dit is misschien nog het grootste struikelblok voor de meeste mensen; het klinkt allemaal zo zweverig. Dat hoeft het dus niet te zijn. Net zoals er yogaklasjes zijn waarbij je samen onbegrijpelijke Indische liederen zingt (ook niet mijn favoriet), zijn er evenveel mindfulnessmethodes die heel wetenschappelijk en nuchter worden aangepakt. Hou je niet van wierook, klankschalen of blote voeten? Geen probleem. Zoek naar die moderne studio met Pinterestinterieur, en in plaats van ‘namasté’ roep je gewoon ‘ciao’ aan het einde.

Dus probeer het gewoon zelf eens met de kortingspocket die vanaf morgen bij Flair zit.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '