Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Zo heb je een kissable en frisse mond!

AHA: met deze tips maak je komaf met een slechte adem

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

We hebben er allemaal weleens last van: je hebt het gevoel dat je adem stinkt. Wat nu? Hier zijn 7 tips om komaf te maken met je (ingebeelde) kwaaltje.

1. Dagelijkse mondhygiëne


We hoeven je wellicht niet te vertellen hoe belangrijk het is om je tanden twee keer per dag te poetsen en niet korter dan twee minuten, toch? Het is van cruciaal belang om je tanden zeker te poetsen net voor het slapengaan, want dat is wanneer onze speekselproductie vermindert. Zonder het extra vocht in je mond hopen bacteriën zich op op je tong, tandvlees en wangen en laten ze dus een slecht geurtje achter, aka de ochtendadem.

2. Check je producten


Vermijd alles wat je mond verder zal uitdrogen, zoals spoelingen die alcohol bevatten. Die kunnen het slijmvlies uitdrogen en droogte is de vijand! Alcohol tout court werkt trouwens een slechte adem in de hand. Uitdroging van de mond (rechtstreeks door spoelmiddelen of onrechtstreeks door een verminderde speekselproductie door bijvoorbeeld alcohol of medicatie) heeft, hoe je het ook draait of keert, een negatief effect op je adem. Een droge mond is een broeihaard voor bacteriën, dus het kan ook helpen om altijd een flesje water in je tas te hebben.

3. Vervang je tandenborstel


Nog een onverwachte boosdoener van een stinkadem? Je tandenborstel. Het is belangrijk dat je je tandenborstel om de twee à drie maanden vervangt en zeker na eventuele ziektes (zoals verkoudheid of griep).

4. Meer kussen


Het klinkt niet echt sexy met een slechte adem, maar kussen stimuleert de productie van speeksel, wat dan weer helpt in de strijd tegen bacteriën. Een kissable mond krijg je trouwens door ook je lippen te verzorgen. Was die dagelijks met een warm washandje en doe ’s avonds voor je gaat slapen en ’s morgens wanneer je opstaat, wat lippenbalsem op.

5. Schraap je tong


Omdat de tong een groot reservoir is voor afbraakproducten van voeding en bacteriën kan het ook helpen om een tongschraper te gebruiken. Zo’n tongschraper zit vaak aan de achterkant van de top van je tandenborstel, maar je hebt ook afzonderlijke tongschrapers. Ook flossen is een goed idee om een slechte adem te voorkomen.

6. Weet wat je eet


Sommige ingrediënten kunnen nu eenmaal een slechte adem veroorzaken. Denk maar aan die knoflook in je pasta of garnaaltjes in je salade. Natuurlijk is het niet de bedoeling om die ingrediënten te bannen, maar waar je wel op kan letten is je suikerinname. Hoe groter de hoeveelheid suiker die je eet, hoe sneller de bacteriën in je mond zich zullen vermenigvuldigen. Wil je op een natuurlijk en snelle manier komaf maken met je stinkende adem? Kauw dan op een suikervrije kauwgom met pepermuntsmaak of op een stukje peterselie.

7. Ga naar je tandarts


Heb je last van een aanhoudende slechte adem? Ga naar je tandarts. Die kan bepalen waar hij vandaan komt. Een stinkadem kan een indicator zijn van andere gezondheidsissues, zoals infecties van de luchtwegen, chronische sinusinfecties, diabetes of lever- en nierproblemen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '