Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Yan Krukau, Pexels

Onze beautyredactrice testte een aantal middeltjes tegen haaruitval en deelt haar ervaring.

Ik heb last van haaruitval. Wat kan ik hieraan doen?

Veel jonge vrouwen hebben last van haaruitval of dunner wordend haar. Maar hoe komt dat en kan je er eigenlijk wel iets aan doen? We vroegen raad aan een expert en onze redactrice testte enkele middeltjes tegen haaruitval uit.

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, van een hormonaal onevenwicht tot stress of een tekort aan bepaalde vitaminen. Haaruitval kan ook het gevolg zijn van een genetische aandoening. In dit artikel geeft Dr. Barry Dekeyser van haarkliniek Haar In Zicht meer uitleg over de mogelijke oorzaken van haarverlies op jonge leeftijd.

Wat kan je eraan doen?

Hoe je haaruitval aanpakt hangt natuurlijk af van de oorzaak. Erfelijke aandoeningen moeten sowieso onder begeleiding van een arts worden behandeld. Hiervoor ga je dus best langs bij een dermatoloog of bij een haarkliniek. Heb je een vermoeden dat er hormonaal iets aan de hand is, dan ga je best eens langs bij je gynaecoloog. Als je haaruitval het gevolg is van stress, spreekt het natuurlijk voor zich dat je moet beginnen met je triggers voor stress te beperken en gas terug te nemen. Je kan zelf gaan experimenteren met supplementen en verzorgingsproducten, maar wees je ervan bewust dat je dan eerder het symptoom aanpakt en niet zozeer de onderliggende oorzaak.

Haarsupplementen: do or don’t?

Haarsupplementen vind je tegenwoordig bij de vleet. Maar werken ze echt? Het antwoord is een beetje teleurstellend: we weten het eigenlijk niet. Er zijn nog te weinig wetenschappelijke studies die bewijzen dat supplementen écht je haargroei bevorderen of ervoor zorgen dat je minder haar verliest. De meeste artsen zullen je dan ook vertellen dat vitaminen of supplementen nemen geen zin heeft, tenzij je een bepaald tekort hebt. Maar toch zijn er best wat ervaringsdeskundigen (vooral op social media) die beweren dat hun haar veel sneller ging groeien nadat ze haarsupplementen namen. Biotine is een heel populaire stof in vitaminen die je haar en nagels sterker zou maken. Ook daar is weinig wetenschappelijk bewijs van, maar velen ervaren toch dat hun haar en nagels er sterker van worden.

Onze redactrice nam de proef op de som

Beautyredactrice Charlotte: ‘Na mijn zwangerschap had ik maandenlang last van haaruitval. Met de haren die ik elke avond terugvond in mijn borstel kon ik tien pruiken maken en mijn staart was nog maar de helft zo dik als toen ik zwanger was. Ik wist dat dit zou gebeuren, maar het was toch best frustrerend.’

‘Ik ben dan ook volop in actie geschoten. Ik had gelukkig al veel nieuwe babyhaartjes. Joepie, hoop! Ik zou er dus alles aan doen om die zo snel mogelijk te laten groeien, zodat ik weer een vollere haardos kreeg. Ik gebruikte een shampoo, conditioner en ampoules tegen haaruitval en ging dagelijks hair gummies kauwen. Hoera, na een drietal maanden begon ik eindelijk verschil te zien. De babyhaartjes zijn op drie maanden tijd zeker 10 centimeter gegroeid, dat is toch opvallend snel (mijn haar groeit normaal heel traag). Ik verlies nu ook beduidend minder haar, maar dat haarverlies na de zwangerschap stopt natuurlijk wel vanzelf op een bepaald moment. Mijn haar ziet er veel levendiger en glanzend uit, al kan dat ook te maken hebben met een recente knipbeurt waarbij ik 10 centimeter aan droge puntjes liet afknippen.’

‘Kortom: ook ik kan geen sluitend bewijs leveren dat haarproducten en haarsupplementen écht de oplossing zijn voor haaruitval of een gebrek aan volume, maar ik merkte toch een opvallende vooruitgang. Hou er wel rekening mee dat je pas na 3-4 maanden resultaat zal merken van dit soort producten. Geduld is dus een mooie deugd!’

‘Ik gebruikte de Triphasic Shampoo en Triphasic Detangling Conditioner van René Furterer, Phytocyane Ampoules van Phyto en Hair Growth Formula Gummies van Hairlust. Voor meer volume in mijn haar gebruik ik deze Volumizing Blow-Dry Spray van Phyto.

Enkele eenvoudige tips voor elke dag

  • Gebruik altijd een conditioner, leave-in conditioner of ontwarrende spray voor je je haar kamt na het wassen.
  • Gebruik een borstel die mild is voor je haar en die knoopjes makkelijk loskamt zonder je haar uit te trekken.
  • Probeer je haar niet te vaak te wassen. Twee, maximum drie keer per week is ideaal.
  • Draag niet te veel strakke kapsels.
  • Gebruik een Invisibobble of scrunchie in plaats van een gewoon haarelastiekje. Of steek je haar op met een knijpspeld.

Meer FABQs:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '