Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Karolina Grabowska via Pexels

De meest gestelde vragen én tips van de expert.

Alles wat jij moet weten over de beautyvoordelen van serums

Een serum, we kunnen het niet meer wegdenken uit onze skincareroutine. Het bevat actieve ingrediënten die een of meerdere huidbehoeften aanpakken. Maar welk serum kies je het best? En mag je ze combineren?

Mag ik meerdere serums tegelijk aanbrengen? En welke mag ik combineren?

We vroegen het aan Rita Silva, science communications manager bij DECIEM (The Ordinary): ‘Je mag absoluut meerdere serums combineren. We raden aan om één tot drie verschillende formules te combineren, maar twee is eigenlijk ideaal. Meer dan drie is geen goed idee omdat ze je huid niet meer zullen penetreren en omdat ze kunnen beginnen afpellen, zeker als je daarbovenop nog een product met SPF aanbrengt.’

In welke volgorde breng je verschillende serums aan?

Rita Silva: ‘Ik raad aan om het serum dat je belangrijkste behoefte aanpakt als eerste te gebruiken. Een voorbeeld: als je huid in de eerste plaats hydratatie nodig heeft en je daarnaast ook tekenen van veroudering wil aanpakken, breng je eerst het hydraterende serum en daarna het serum tegen veroudering aan.’

Welke serums gebruik je beter niet samen?

Een exfoliërend serum met AHA of BHA (glycolzuur of salicylzuur) kan je beter niet combineren met een serum met retinol. Beide ingrediënten kunnen je huid gevoeliger maken, dus je gebruikt liefst maar een van de twee op hetzelfde moment. Daarom kan je bijvoorbeeld aan skin cycling doen. Daarbij gebruik je de ene avond een exfoliant en de volgende avond een product met retinol.

Een serum met vitamine C kan je ook beter niet combineren met retinol, vooral omdat je vitamine C het liefst ’s morgens gebruikt, maar retinol liefst ’s avonds. Retinol stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, en dat werkt het best wanneer je lichaam in herstelmodus is (’s nachts, dus). Vitamine C maakt je huid beter bestand tegen uv-straling en versterkt de werking van je SPF. Daarom is het ideaal om ’s morgens te gebruiken.

Een serum met hyaluronzuur kan je dan weer makkelijker combineren. Hyaluronzuur helpt je huid om vocht vast te houden en hydratatie kan je altijd gebruiken. Bovendien is de kans klein dat het je huid zal irriteren. Je kan het dus perfect combineren met een ander serum, bijvoorbeeld eentje met vitamine C.

Wanneer breng ik mijn serum best aan?

Breng een serum altijd aan op een gereinigde huid: na een toner (als je die gebruikt) en vóór een dag- of nachtcrème.

Mag ik mijn serums mengen?

Serums mengen voor je ze aanbrengt doe je beter niet, want dan kunnen ze elkaars werking verminderen. Breng ze dus het liefst om de beurt aan.

Olie- of waterbasis: wat gebruik ik best wanneer?

Er bestaan serums op waterbasis en op oliebasis. Een serum op waterbasis breng je altijd als eerste aan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '