Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Tournée Minerale in de badkamer? Geen slecht idee!

Is alcohol in cosmetica slecht voor je huid?

Neem jij deel aan Tournée Minerale en probeer je alcohol te mijden deze maand? Good for you! Misschien kan je die lijn doortrekken tot in de badkamer. In cosmetica heeft alcohol namelijk ook niet zo’n goede reputatie. Is het dan echt zo slecht voor je huid?

Alcohol wordt meestal toegevoegd aan cosmetica om de houdbaarheid te verlengen en ervoor te zorgen dat bepaalde stoffen beter in onze huid dringen. Je leest steeds vaker dat we alcohol in skincare en make-up beter kunnen vermijden, omdat het niet zo goed is voor onze huid. Klopt dat echt? En moeten we nu echt ieder product weggooien waarbij alcohol in de ingrediëntenlijst staat?

Stript gezonde vetten

Ellen Vandamme, founder van The Soul Store legt uit: ‘Alcohol denat wordt vaak gebruikt in doorsnee huidverzorgingsproducten. Deze alcohol stript je huid van de gezonde vetten die je huid beschermen en gehydrateerd houden. Als de huidbarrière verstoord is, is je huid vatbaarder voor allergenen, bacteriën en virussen. En dat is net wat je niet wil, zeker wanneer je bijvoorbeeld last hebt van acne. Check dus zeker de ingrediëntenlijst en probeer deze stoffen te mijden: ethanol, ethyl alcohol, alcohol denat, SD alcohol, isopropyl alcohol, benzyl alcohol, methanol.’

Staat zo’n ingrediënt helemaal aan het einde van de ingrediëntenlijst, dan is het aanwezige percentage heel klein. Je zou het product dan toch een keertje kunnen uitproberen. Merk je dat je huid er niet zo goed op reageert, dan gebruik je het beter niet.

Sommige alcohol is net wél goed

Alcohol kan je huid dus uitdrogen, maar er zijn ook alcoholsoorten die het tegenovergestelde doen en net wel heel goed zijn voor je huid. Vettere alcoholsoorten helpen je huid om vocht vast te houden, waardoor ze beter gehydrateerd blijft. Die vette alcohol herken je op de ingrediëntenlijst onder deze benamingen: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, benehyl alcohol en stearyl alcohol.

Favorieten zonder (slechte) alcohol

Mensen met een acnegevoelige huid hebben vaak het gevoel dat ze hun huid moeten uitdrogen om van de acne af te geraken. Niets is minder waar, want als je je huid uitdroogt en haar barrière raakt verzwakt, is ze net veel vatbaarder voor opflakkeringen van acne.

Dit zijn onze favoriete producten om acne te bestrijden, zonder uitdrogende alcohol.

Break Free Cleanser

Break Free Cleanser

Break Free Cleanser

€ 26  –  Adaptology

Deze cleanser bevat geen alcohol maar wel niacinamide dat je huidbarrière versterkt en salicylzuur om je huid zachtjes te exfoliëren.

Shop hier

Calm 1% BHA Exfoliant

Calm 1% BHA Exfoliant

Calm 1% BHA Exfoliant

€ 39  –  Paula’s Choice

Een milde exfoliant die dode huidcellen verwijdert en je poriën zuivert en tegelijk kalmeert. Ook geschikt voor hele gevoelige huidjes.

Shop hier

Moisturizing Gel-Cream

Moisturizing Gel-Cream

Moisturizing Gel-Cream

€ 13,95  –  Byoma

Deze hydraterende gel-crème is ideaal voor gemengde en vettere huidjes en bevat tal van ingrediënten die je huidbarrière versterken, waaronder ook cetearyl alcohol (de vettere alcohol die je huid helpt om vocht vast te houden).

Shop hier

BB Crème

BB Crème

BB Crème

€ 22,90  –  Erborian

Een verzorgende BB-crème zonder alcohol of andere irriterende ingrediënten die imperfecties camoufleert zonder je huid te belasten of je poriën te verstoppen.

Shop hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '