Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Polina Kovaleva via Pexels

Hoe groter, grover en scherper de korrels, hoe meer kans dat ze minuscule scheurtjes veroorzaken.

Is een scrub eigenlijk wel goed voor mijn gezicht?

Gezichtsscrubs krijgen de laatste tijd wat tegenwind omdat de korrels helemaal niet zo goed zouden zijn voor je huid. Moet je ermee opletten? En hoe maak je je huid dan wel zo zacht als babybilletjes? Wij geven raad!

First things first: wat doet een scrub precies? Wel, een scrub is vergelijkbaar met een reinigingsgel voor je gezicht, maar dan met korreltjes om je huid mee te boenen. Ze helpen dode huidcellen, restjes make-up en andere vervuilende deeltjes die op je huid zijn achtergebleven, te verwijderen, zodat je huid écht schoon wordt en je minder kans hebt op verstopte poriën en bijgevolg puistjes.

Klinkt goed, maar er is ook een keerzijde. Er bestaan namelijk heel wat scrubs die te agressief zijn voor je huid. Hoe groter, grover en scherper de korrels, hoe meer kans dat ze minuscule scheurtjes veroorzaken in je huidoppervlak en je natuurlijke beschermbarrière verstoren.

Is elke scrub dan slecht voor je huid? Nee, maar je moet wel erg zorgvuldig kiezen. Test een scrub eerst op je hand. Voelen de korrels scherp aan op je huid, dan kan je dat product maar beter niet op je gezicht gebruiken. Korrels die gemaakt zijn van pitten of bijvoorbeeld de schelp van een walnoot gebruik je beter niet. Die zijn erg hard en hebben meestal scherpe kantjes. Scrubdeeltjes die afgerond en zacht zijn of die oplossen zodra je ze inmasseert, kunnen wel. Kies voor een peeling of exfoliant zonder korrel die dode huidcellen oplost zonder dat je hoeft te schrobben.

No scrub

Toch zijn er ook gevallen waarbij je beter helemaal geen scrub gebruikt:

  • Als je een gevoelige huid hebt die snel reageert. Gevoelige huidjes hebben van nature een minder sterke barrière. Beperk je in dat geval tot milde verzorgingsproducten om roodheid en irritatie te vermijden.
  • Als je last hebt van acne, want je kan puistjes niet wegscrubben en je kan je talgproductie zelfs stimuleren door te scrubben met korrels. Bovendien is acne een vorm van ontsteking waarbij je huidbarrière al wat verzwakt is. Je wil die dus niet nog meer van slag brengen. Om acne te bestrijden, gebruik je beter een chemische exfoliant of ander reinigingsproduct op basis van salicylzuur.

Wat dan wel?

Een andere tool om je huid te zuiveren als je wel van het ‘scrubgevoel’ houdt, is een reinigingspoeder. Dat is een droog poeder dat je met vloeistof (water, olie of reinigingsgel) mengt en inmasseert op de huid. Het is dus géén scrub. Het zanderige poeder lost vrij snel op, waardoor je heel even een scrubeffect krijgt zonder dat je huid beschadigd raakt.

Let op: hou goed in de gaten hoe je huid hierop reageert. Merk je toch veel roodheid of voel je irritatie achteraf, dan is dit waarschijnlijk toch te intens voor jouw huid. Het hangt nog altijd af van product tot product.

Scrub met jojobabolletjes

Scrub met jojobabolletjes

Scrub met jojobabolletjes

€ 33  –  Paula’s Choice

The UnScrub van Paula’s Choice bevat jojobabolletjes die oplossen wanneer je ze inmasseert.

shop hier

Exfoliërend reinigingpoeder

Exfoliërend reinigingpoeder

Exfoliërend reinigingpoeder

€ 69  –  Dermalogica

Exfoliating Cleansing Powder is een exfoliërend reinigingpoeder op basis van haver en kokos dat dode huidcellen verwijdert en je huid erg zacht maakt.

shop hier

Reinigingspoeder op basis van vitamine C

Reinigingspoeder op basis van vitamine C

Reinigingspoeder op basis van vitamine C

€ 32,50  –  Clinique

Fresh Pressed Renewing Powder Cleanser is een reinigingspoeder op basis van vitamine C dat je huid gladder maakt en een frissere teint geeft.

shop hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '