https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Shutterstock

Wist je dat er zo'n tien verschillende piercings zijn die je down there kan laten steken?

Alles wat je moet weten voor je een vaginapiercing laat steken

Bezint eer ge begint: het is een gezegde dat volledig van toepassing is op piercings, aangezien ze je lichaam voorgoed kunnen veranderen en enkele niet te negeren risico’s inhouden. Omdat wij hier zijn om je te informeren, contacteerden we de professionele piercers van Roxy in Antwerpen en vatten we samen wat je moet weten voor je je waagt aan de populaire piercings van het moment. Next up: de vaginapiercing.


 

Je zou het misschien niet verwachten, maar vaginapiercings zijn erg populair. Volgens Steve van Roxy in Antwerpen zetten zij heel regelmatig genitale piercings bij vrouwen.

Welke vaginapiercings zijn er?


Volgens Roxy Piercing zijn er een tiental verschillende vaginapiercings, waarvan zij er zes steken. De foto’s gaan we je besparen, maar als je wil kan je volgende termen natuurlijk even googelen:

 • Clitoris hood: de piercing gaat door het clitorishoedje (of de voorhuid) van de vrouw, de huidplooi waaronder de clitoris zich verschuilt tussen de schaamlippen. Deze kan zowel verticaal als horizontaal gestoken worden.
 • Labia minor: de piercing gaat door de kleine schaamlippen.
 • Labia major: de piercing gaat door de buitenste schaamlippen.
 • Christina: de piercing wordt verticaal in de venusheuvel gestoken.
 • Fourchette: de piercing wordt onderaan de kleine schaamlippen gestoken.
 • Triangle piercing: de piercing wordt onder de clitoris geplaatst.


Voor zij die verder willen googelen, zijn er ook nog deze genitale piercings: de clitorispiercing, de Isabella, de Nefertiti en de Princess Albertina. Volgens Roxy Piercing zijn deze iets te extreem, waardoor zij ze niet plaatsen. Voor de clitorispiercing, een piercing door de clitoris, zou slechts 2 % van de vrouwen geschikt zijn, omdat de clitoris groot genoeg moet zijn. Bovendien is er een groot risico dat je alle gevoel in je clitoris verliest wanneer ze gepiercet wordt. Bij een Princess Albertina is dan weer de kans op een blaasontsteking heel groot.

Hoe worden vaginapiercings gestoken?


Genitale piercings worden uiteraard altijd met een naald gestoken. Piercen met een pistool is bij wet enkel toegelaten voor een oorlel. Als de piercer dus afkomt met een pistool, weet je dat je niet in de juiste zaak bent en maak je je het best uit de voeten.

Hoe kies ik de juiste piercingzaak?


Je hebt in België verschillende tattoo- en piercingzaken die zich specialiseren in het zetten van piercings, maar er zijn ook juwelierszaken waar gepiercet wordt. Toch is het het beste om te opteren voor een gespecialiseerde zaak, aangezien daar de meeste kennis op vlak van materiaal, anatomie, verzorging en hygiëne zit. Piercers houden zich elke dag bezig met piercings zetten, terwijl de hoofdactiviteit voor een juwelier nog altijd sieraden verkopen is. De cursus die een persoon moet volgen in België om te mogen piercen gaat enkel en alleen over hygiëne en is volgens de mensen van Roxy zelfs ‘lachwekkend’. Bij een professionele piercer, die geschoold is en zichzelf blijft bijscholen, zit je dus veiliger.

Natuurlijk zijn er ook minder goede piercers, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne. Het is heel belangrijk dat de zaak waar je gaat erkend is en gecontroleerd wordt door de FOD Volksgezondheid. Zij controleren de onthaalruimte, de werkruimte, het reinigingslokaal, de sterilisatie van het materiaal en de kwaliteit van de producten. Daarnaast is mond-tot-mondreclame de beste reclame. Vraag aan iemand met een vaginapiercing waar hij of zij die liet steken en of ze al dan niet tevreden waren.

Opgepast: laat je nooit ‘spontaan’ piercen op een festival, marktje, beurs of wat dan ook. Zulke piercingstandjes zijn verboden, en je kan nooit zeker zijn van de hygiëne. Bovendien zorgen goedkopere juweeltjes veel sneller voor een ontsteking.

Hoe kies ik het juiste juweeltje?


Ten eerste is het materiaal van belang. Volgens Steve, piercer bij Roxy, wordt er in goede zaken enkel met titanium gepiercet en dus niet met staal of bioplast. In sommige zaken wordt ook goud gebruikt, wat oké is en goed om allergische reacties zo veel mogelijk uit te sluiten, maar uiteraard prijziger.

In de meeste vaginapiercings kan naast een barbell (een bar met langs beide kanten een bolletje aan) ook een ringetje gestoken worden, maar niet in allemaal. Bij een Christinapiercing in de venusheuvel is een ringetje bijvoorbeeld geen optie. In het begin wordt altijd een barbell gestoken om zo veel mogelijk beweging te vermijden. 

Op de webshop van Roxy kan je verschillende genitale piercings kopen.

Doet het pijn?


We moeten er niet belachelijk over doen: de vagina is een van de gevoeligste plekken van het vrouwenlichaam, dus het is logisch dat een piercing down there meer pijn doet dan een simpel oorbelletje. Maar ook hier is de pijn heel afhankelijk van welke piercing je juist laat steken.

Een klant van Roxy Piercing die een Christinapiercing (in de venusheuvel, dus niet echt in de vagina) liet steken, vertelt ons over haar ervaring: ‘Het voelde wat branderig toen ik het liet steken, maar echt pijn deed het niet. Ik heb er achteraf geen last van gehad. Ik heb ook door een dokter laten nakijken of het goed gedaan was. Seksueel voel ik er niets van, het is eerder een versiering aangezien het boven de vagina gestoken is.’

Logischerwijs zal bijvoorbeeld een piercing door de binnenste schaamlippen meer pijn doen dan één boven de vagina. Als het over pijn gaat, worden vooral de triangle piercing (die meer dan één keer door de huid gaat) en de clitorispiercing (die niet door Roxy gestoken wordt) vermeld.

Heel belangrijk is vooral de verzorging. Het piercen zelf kan meevallen, maar dan is het nog niet voorbij. Als je piercing ontsteekt of slecht geneest, kan je nog serieus afzien. Lees het volgende puntje daarom heel aandachtig.

Hoe verzorg ik het?


Een goede verzorging is bij elke piercing key, maar zeker als het over je vagina gaat. Net als bij andere piercings, stelt Roxy twee verzorgingen voor die je in geen geval mag combineren. Overmatig verzorgen is eerder negatief dan positief.

1. Antibacteriële zeep

 • Eerst in de douche lauw water over de piercing laten stromen, net zolang tot de korstjes rond de piercing (opgedroogd wondvocht) losgeweekt en grotendeels weggespoeld zijn.
 • Daarna de piercing voorzichtig wassen met je schone vingers en een beetje antibacteriële zeep. Doe dit in de douche zodat je de piercing na het wassen volledig kan afspoelen. Je hoeft niet met het juweel te bewegen, dit gebeurt vanzelf zodra de plaats vochtig is.
 • Handdoeken of washandjes op de piercing zijn te vermijden omdat dit meestal broeihaarden van bacteriën zijn. Doe dit gedurende 4 weken één tot twee keer per dag.
 • Daarna de piercing zuiver houden door ze elke dag onder lauwwarm stromend water te spoelen.
 • Goede antibacteriële zepen zijn: Provon, Easy Piercing Groen


Easypiercing – € 5,90 

 

2. Zeezout


Gebruik steeds echt zeezout en geen keukenzout.

 • Meng 1/3 koffielepel zeezout met een volle fles flessenwater (anderhalve liter). Doe een kleine hoeveelheid hiervan in een glas met een kleine opening zoals een jeneverglaasje of een eierdopje.
 • Verwarm dit gedurende enkele seconden in de microgolfoven tot 38 °C (douchetemperatuur).
 • Zet het glas over de piercing en laat de piercing 10 minuten weken in het warm zoutwater.
 • Daarna grondig afspoelen met zuiver water in de douche.


Dit is een natuurlijke manier om je piercing te verzorgen en dit mag je gedurende de gehele genezingsperiode gebruiken. Eenmaal per dag is voldoende.

Opgepast: gebruik nooit alcohol, zuurstofwater, ether of een ander agressief product om de piercing te verzorgen. Deze stoppen de genezing. Zalfjes of crèmes zijn evenmin een goed idee, aangezien deze verhinderen dat er lucht aan de piercing kan waardoor deze niet kan genezen en er vuil en stof in blijft kleven. Producten die specifiek voor intieme hygiëne zijn – bijvoorbeeld Lactacyd Femina – mag je wel gebruiken tijdens de genezingsperiode.

Hoelang duurt de genezing?


Net als de pijn is de genezing afhankelijk van welke piercing je kiest.

 • Clitoris hood: 4-6 weken
 • Labia minor: 4-6 weken
 • Labia major: 8-12 weken
 • Christina: 8-12 weken
 • Fourchette: 6-8 weken
 • Triangle: zo’n 8 weken


Tijdens die periodes is het belangrijk dat je met enkele dingen rekening houdt:

 • Wat je je sowieso afvraagt: nee, seks is niet verboden. Maar het moet hygiënisch gebeuren. Gebruik dus altijd een condoom tijdens de genezingsperiode, ook in een monogame relatie. Luister wel naar je lichaam: als het pijn doet, doe het dan rustig aan of wacht nog een tijdje. Gebruik bij voorkeur een glijmiddel op waterbasis zoals KY Gel of Durex Play.
 • De allerbelangrijkste regel: niet mee bewegen, niet aanraken (tenzij tijdens de verzorging, uiteraard)! Te veel bewegen en aanraken met vuile vingers zijn de belangrijkste oorzaken van ontsteking.
 • Draag de eerste maanden dan ook geen te strakke kledij op de piercing, want dat zorgt voor beweging.
 • Controleer wel regelmatig met een papieren zakdoekje of een latex handschoen of het balletje (of de balletjes) nog goed vastzit(ten).
 • Draag proper katoenen ondergoed.
 • Vermijd in de eerste weken te veel cafeïne, alcohol en thee. Deze zorgen voor sterkere urine, wat het plassen pijnlijk maakt.
 • Zwembaden, sauna’s, bubbelbaden en stoombaden zijn plekken die je in de eerste twee weken moet vermijden. Wil je toch echt zwemmen, dan plak je een waterdichte pleister over je piercing. Vraag bij de apotheek naar Tegaderm of Opsite.
 • Zonnebanken is in de eerste maand geen goed idee. Wil je ‘t toch doen, dan leg je het best een propere, opgevouwen zakdoek over de piercing.
 • Als je piercing toch ontsteekt, haal ‘m er dan niet zomaar uit, maar ga langs bij je dokter.

Haal ik er seksueel plezier uit?


Volgens Steve van Roxy Piercing kan je uit sommige vaginapiercings inderdaad seksueel plezier halen, omdat ze de clitoris meer zouden stimuleren. Dit is bijvoorbeeld niet het geval voor de Christinapiercing, aangezien deze niet echt in de buurt van je clitoris zit. Een clitoris hood zou dan weer wel kunnen stimuleren.

Het stimulerend effect is echter zeker niet bij iedereen aanwezig, en niet in dezelfde mate. Nogmaals: een clitorispiercing laten zetten (dus recht door je clitoris, niet door het stukje huid erboven) houdt zelfs het grote risico in dat je alle gevoel erin kwijtraakt.

Blijft er een litteken achter?


Dit is weer afhankelijk van welke piercing je laat steken. Een Christinapiercing zal wel een litteken achterlaten op je venusheuvel.

Hoeveel betaal ik voor een vaginapiercing?


Bij Roxy Piercing betaal je voor een vaginapiercing € 70. Daarin zitten de plaatsing, het titanium juweeltje en een nazorgproduct inbegrepen.

Check roxypiercing.be of stuur ROXY – Piercing Studio & Jewellery een berichtje op Facebook voor meer info.

Meer piercings:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content