Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
traguspiercing
© Getty Images

Hoe kies je de juiste piercer? Hoeveel kost het? En vooral: doet het pijn?

Alles wat je moet weten voor je een traguspiercing laat steken

Bezint eer ge begint: het is een gezegde dat volledig van toepassing is op piercings, aangezien ze je lichaam voorgoed kunnen veranderen en enkele niet te negeren risico’s inhouden. De professionele piercers van Roxy in Antwerpen vatten samen wat je moet weten voor je je waagt aan de populaire piercings van het moment. Next up: de traguspiercing.

Wat is een traguspiercing?

Om te voorkomen je met een foute benaming naar de piercer trekt en met een ongewild gaatje in je oor naar buiten stapt: de tragus is die kleine uitstulping aan je oor die aan je gezicht en dus voor je oorholte hangt.

Hoe wordt een traguspiercing gestoken?

Elke oorbel die in zacht of hard kraakbeen komt, moet volgens de Belgische wet gepiercet worden met een naald. Een pistool is enkel toegestaan voor de oorlel. Als de piercer dus afkomt met een pistool en je een traguspiercing vroeg, weet je dat je niet in de juiste piercingzaak bent.

traguspiercing

Hoe kies ik de juiste piercingzaak?

Je hebt in België verschillende tattoo- en piercingzaken die zich specialiseren in het zetten van piercings, maar er zijn ook juwelierszaken waar gepiercet wordt. Toch is het best om te opteren voor een gespecialiseerde zaak, aangezien daar de meeste kennis van zake op vlak van materiaal, anatomie, verzorging en hygiëne zit.

Piercers houden zich elke dag bezig met piercings zetten, terwijl de hoofdactiviteit voor een juwelier nog altijd sieraden verkopen is. De cursus die een persoon moet volgen in België om te mogen piercen gaat enkel en alleen over hygiëne en is volgens de mensen van Roxy zelfs ‘lachwekkend’. Bij een professionele piercer, die geschoold is en zichzelf blijft bijscholen, zit je dus veiliger.

De hoofdactiviteit voor een juwelier is het verkopen van sieraden, die voor een piercer is het zetten van piercings. Opteer dus voor die laatste.


Natuurlijk zijn er ook minder goede piercers, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne. Het is heel belangrijk dat de zaak waar je gaat erkend is en gecontroleerd wordt door de FOD Volksgezondheid. Zij controleren de onthaalruimte, de werkruimte, het reinigingslokaal, de sterilisatie van het materiaal en de kwaliteit van de producten. Daarnaast is mond-tot-mondreclame de beste reclame. Vraag aan iemand met een neuspiercing waar hij of zij die liet steken en of ze al dan niet tevreden waren.

traguspiercing
Actrice Zoë Kravitz is een van de vele celebs met een traguspiercing.

Opgepast: laat je nooit ‘spontaan’ piercen op een festival, marktje, beurs of wat dan ook. Zulke piercingstandjes zijn verboden, en je kan nooit zeker zijn van de hygiëne. Bovendien zorgen goedkopere juweeltjes veel sneller voor een ontsteking.

Hoe kies ik het juiste juweeltje?

Ten eerste is het materiaal van belang. Volgens Steve, piercer bij Roxy, wordt er in goede zaken enkel met titanium gepiercet en dus niet met staal of bioplast. In sommige zaken wordt ook goud gebruikt, wat oké is en goed om allergische reacties zo goed als uit te sluiten, maar uiteraard prijziger.

Een ringetje als eerste traguspiercing is geen goede keuze, aangezien je piercing best zo weinig mogelijk beweegt.


Bovendien is een ringetje als eerste traguspiercing geen goede keuze, aangezien je piercing best zo weinig mogelijk beweegt. Bij Roxy worden enkel rechte staafjes gestoken.

Hoeveel betaal ik ervoor?

De prijs voor een traguspiercing verschilt natuurlijk van zaak tot zaak, maar bij de meesten zal het rond de 50 euro liggen. Bij Roxy betaal je voor de titanium oorbel naar keuze (zilverkleurig, goudkleurig, zwart of met een steentje), plaatsing en nazorgproduct 45 euro.

Doet het pijn?

Hier kan ik enkel uit eigen ervaring spreken. Het steken zelf deed in mijn geval niet echt pijn, al is het natuurlijk niet zo’n fijn gevoel dat iemand met een naald in je kraakbeen zit te porren. Ik zou liegen moest ik zeggen dat ik niet een minuutje langer moest blijven liggen om te bekomen.

Je slaapt de eerste maanden best niet op je piercing, aangezien die geen druk mag ontvangen.


Waar je meer van zou kunnen afzien, is een ontsteking. Dit doet wél pijn en is moeilijk om vanaf te geraken (dit vertel ik trouwens ook uit ervaring). Let dus op dat je de piercing in het begin niet aanraakt en er niet mee beweegt. Je slaapt de eerste maanden ook best niet op je piercing, aangezien die geen druk mag ontvangen. In de eerste maand zijn zwemmen, onder de zonnebank of naar de sauna gaan ook no-go’s.

traguspiercing
Ook popster Rihanna versierde haar tragus met een piercing.

Hoe verzorg ik het?

Er zijn twee manieren om je piercing te verzorgen. Je mag ze niet tegelijk doen of afwisselen, dus het is kiezen geblazen.

  1. Met zuiver water en een lichte ontsmetting:
    • na het douchen spoelen met zuiver water
    • een lichte ontsmetting (zonder alcohol, bijvoorbeeld Easypiercing) op de piercing druppelen en laten drogen
    • maximum twee keer per dag gedurende de eerste maand na het plaatsen van de piercing
  2. Met een salineoplossing:
    • de salineoplossing (bijvoorbeeld Easypiercing) op een steriel gaasje doen en enkele minuten op de piercing leggen
    • heel goed afspoelen
    • maximum twee keer per dag gedurende de eerste maand na het plaatsen van de piercing

Hoe groot zal het gaatje zijn?

Een tragus wordt normaliter op 1,2 mm gezet. Opgelet: als je na een tijdje besluit een gewone oorbel in je tragus te steken, zal je gaatje kleiner worden. Je zal achteraf dus niet meer voor een echte piercing – met een dikker staafje – kunnen kiezen. 

Check Roxypiercing.be of stuur ROXY – Piercing Studio & Jewellery een berichtje op Facebook voor meer info. 

Meer over piercings:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '