Home FASHION & BEAUTY Alles wat je moet weten voor je een neuspiercing laat steken

Alles wat je moet weten voor je een neuspiercing laat steken

Al een tijdje aan het nadenken over een nostril of een septum?

Bezint eer ge begint: het is een gezegde dat volledig van toepassing is op piercings, aangezien ze je lichaam voorgoed kunnen veranderen en enkele niet te negeren risico’s inhouden. Omdat wij hier zijn om je te informeren, contacteerden we de professionele piercers van Roxy in Antwerpen en vatten we samen wat je moet weten voor je je waagt aan de populaire piercings van het moment. Next up: de neuspiercing.

1

Welke neuspiercings zijn er?

Zeg je neuspiercing, dan denken we aan een neusvleugelpiercing, waarin je zowel een stud als een ringetje kan dragen. Maar je kan ook je septum, het tussenschot tussen je neusgaten, laten piercen. Dit klinkt heel pijnlijk, maar val nog niet flauw: in het overgrote deel van de gevallen wordt niet het kraakbeen in je neus gepiercet, maar wel het vel net ónder je kraakbeen. Enkel wanneer – in héél uitzonderlijke gevallen – die zogenaamde ‘sweet spot’ te klein is, kan er door het harde deel gepiercet worden. De pijn zou dus normaal niet veel verschillen van die bij een gewone neusvleugelpiercing.

Een septumpiercing kan trouwens makkelijk verborgen worden voor je baas (of je ouders). Je draait ‘m gewoon naar binnen, et voilà.

Welke neuspiercings zijn er?

2

Hoe wordt een neuspiercing gestoken?

Zowel een neusvleugelpiercing – of nostril – als een septum worden met een naald gepiercet. Piercen met een pistool is bij wet enkel toegelaten voor een oorlel. Als de piercer dus afkomt met een pistool en je een neuspiercing vroeg, weet je dat je niet in de juiste zaak bent en maak je je best uit de voeten.

Hoe wordt een neuspiercing gestoken?

3

Hoe kies ik de juiste piercingzaak?

Je hebt in België verschillende tattoo- en piercingzaken die zich specialiseren in het zetten van piercings, maar er zijn ook juwelierszaken waar gepiercet wordt. Toch is het best om te opteren voor een gespecialiseerde zaak, aangezien daar de meeste kennis van zake op vlak van materiaal, anatomie, verzorging en hygiëne zit. Piercers houden zich elke dag bezig met piercings zetten, terwijl de hoofdactiviteit voor een juwelier nog altijd sieraden verkopen is. De cursus die een persoon moet volgen in België om te mogen piercen gaat enkel en alleen over hygiëne en is volgens de mensen van Roxy zelfs ‘lachwekkend’. Bij een professionele piercer, die geschoold is en zichzelf blijft bijscholen, zit je dus veiliger.

Natuurlijk zijn er ook minder goede piercers, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne. Het is heel belangrijk dat de zaak waar je gaat erkend is en gecontroleerd wordt door de FOD Volksgezondheid. Zij controleren de onthaalruimte, de werkruimte, het reinigingslokaal, de sterilisatie van het materiaal en de kwaliteit van de producten. Daarnaast is mond-tot-mondreclame de beste reclame. Vraag aan iemand met een neuspiercing waar hij of zij die liet steken en of ze al dan niet tevreden waren.

Opgepast: laat je nooit ‘spontaan’ piercen op een festival, marktje, beurs of wat dan ook. Zulke piercingstandjes zijn verboden, en je kan nooit zeker zijn van de hygiëne. Bovendien zorgen goedkopere juweeltjes veel sneller voor een ontsteking.

4

Hoe kies ik het juiste juweeltje?

Ten eerste is het materiaal van belang. Volgens Steve, piercer bij Roxy, wordt er in goede zaken enkel met titanium gepiercet en dus niet met staal of bioplast. In sommige zaken wordt ook goud gebruikt, wat oké is en goed om allergische reacties zo goed als uit te sluiten, maar uiteraard prijziger.

Bij een nostril wordt in het begin steeds een stud geplaatst. Dat is een staafje met een krulletje langs de binnenkant en langs de buitenkant een bolletje of een steentje. Dit geeft zo weinig mogelijk beweging, wat belangrijk is voor de genezing van de piercing. Je wacht best drie maanden vooraleer je de stud eventueel vervangt door een ringetje.

Bij een septum wordt een circular barbell geplaatst, een hoefijzervormig ringetje met twee bolletjes aan. Zo is er ruimte voor een eventuele zwelling. Na zes weken mag deze piercing vervangen worden.

5

Hoeveel betaal ik?

Voor een nostril betaal je bij Roxy 40 euro, voor een septum 55 euro. Daarin zit telkens de plaatsing, een nazorgproduct en het titanium juweeltje.

6

Doet het pijn?

Redactrice Laura liet een aantal jaren geleden haar neusvleugel piercen, maar haalde het ringetje er na zo’n twee jaar uit. Ondertussen blijft er van het gaatje enkel nog een klein, lichtjes verkleurd stipje op haar neus achter.

a new beanie calls for a selfie.

A post shared by Laura Vansweevelt (@laurajanedaisy) on

Volgens Laura deed het piercen zelf amper pijn. Ongemakkelijk was het wel, aangezien er een soort buis in je neus gestopt wordt om te verhinderen dat er verkeerd geprikt wordt. Een septum zou ongeveer dezelfde pijn geven, aangezien hierbij (in het overgrote deel van de gevallen) ook niet door kraakbeen gepiercet wordt.

Laura’s nostril, die ze trouwens bij Roxy liet steken, is nooit ontstoken geweest. Het is dan ook belangrijk dat je de piercing in het begin niet aanraakt en er niet mee beweegt. In de eerste maand zijn zwemmen, onder de zonnebank of naar desauna gaan ook no-go’s. Zoals eerder al gezegd, wacht je bij een nostril best twaalf weken voor je de piercing vervangt. Bij een septum kan dit al na zes weken.

7

Hoe verzorg ik het?

Er zijn twee manieren om je piercing te verzorgen. Je mag ze niet tegelijk doen of afwisselen, dus het is kiezen geblazen.

  1. Met zuiver water en een lichte ontsmetting:
  • na het douchen spoelen met zuiver water
  • een lichte ontsmetting (zonder alcohol, bijvoorbeeld Easypiercing) op de piercing druppelen en laten drogen
  • maximum twee keer per dag voor de eerste maand

2. Met een salineoplossing:

  • de salineoplossing (bijvoorbeeld Easypiercing) op een steriel gaasje doen en enkele minuten op de piercing leggen
  • heel goed afspoelen
  • maximum twee keer per dag voor de eerste maand

De algemene genezingstijd voor een neusvleugelpiercing is zo’n 8 tot 12 weken. Een septumpiercing zou na 4 tot 6 weken genezen moeten zijn.

Hoe verzorg ik het?

8

Hoe groot zal het gaatje zijn?

Het gaatje van een neusvleugelpiercing is 1 mm dik. Bij een septum heb je de keuze tussen 1,2 en 1,6 mm dikte.

9

Groeit het snel dicht en laat het een litteken achter?

De snelheid waarmee een neuspiercing dichtgroeit, hangt af van hoelang je ‘m al hebt. In de eerste maanden kan dit heel snel gaan, zelfs op enkele uren. Het litteken dat een neuspiercing achterlaat is vergelijkbaar met dat op een oorlel. Het is er, maar niet storend zichtbaar.

Check roxypiercing.be of stuur ROXY – Piercing Studio & Jewellery een berichtje op Facebook voor meer info.

Meer over piercings:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.