Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Door onze vele online bestellingen en bijgevolg pakjes voldoen de huidige formaten niet meer.

Moeten we binnenkort allemaal onze brievenbus afbreken?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

We bestellen almaar meer online en laten die bestellingen thuis leveren. Helaas passen die pakjes niet altijd in een doorsnee brievenbus. Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie opteert dan ook voor een nieuw formaat.


De wet legde meer dan tien jaar geleden de officiële afmetingen van onze brievenbussen vast. De postbus moest tussen de 70 en 170 centimeter hoog zijn, de gleuf is minstens 23 centimeter breed en 3 centimeter hoog en de diepte moet zeker 35 centimeter zijn. Die berekeningen dateren duidelijk uit het pre-online-shoppentijdperk. Een groot deel van de Belgen shopt graag online en laat die pakjes het liefst thuis leveren. Niks zo makkelijk.

Nieuw formaat


Bpost alleen al levert jaarlijks meer dan 175.000 postpakketten aan huis. Maar 20 procent van die pakjes past niet in de doorsnee brievenbus. Onze postbussen zijn overduidelijk veel te klein geworden. Daarom stelt het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) aan de overheid voor om na te denken over een nieuw formaat. Met andere woorden: onze brievenbus moet duidelijk meegaan met zijn tijd.

Denkronde


‘We starten een eerste denkronde op’, aldus de woordvoerder van Alexander De Croo, minister van Telecom en Post. ‘We zullen babbelen met alle belanghebbenden: Bpost, consumentenverenigingen en producenten. Het zal gaan over de brievenbussen aan onze voordeur en over de zogenaamde slimme postbussen die je op een andere locatie met een code kan openen.’ Je hoeft dus nog niet meteen je oude brievenbus af te breken. De kans dat je dat in de toekomst wél moet doen, is reëel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '