Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Slechts 1% herkent het symbool van de bandenspanning.

De meeste Belgen weten niet wat de waarschuwingslampjes op het dashboard van hun auto betekenen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

We rijden rond met steeds modernere auto’s, wat betekent dat er tientallen verschillende lampjes kunnen oplichten op ons dashboard. Uit een enquête van de VAB blijkt helaas dat het grootste deel van de Belgen niet weet wat die symbooltjes betekenen. En dat kan gevaarlijk zijn.


De VAB peilde online naar onze kennis van de lampjes op het dashboard van onze wagen. De resultaten waren bedroevend slecht. Zo herkende slechts 1 procent van de ondervraagden het symbooltje van de bandenspanning. Dat is nochtans van groot belang om een platte band te voorkomen, je verbruik naar beneden te halen, je remafstand te verkleinen en slijtage aan je banden te voorkomen.

Autorijschool Timmers

Problemen


Verder had meer dan driekwart geen enkel idee wat het signaal voor problemen aan de katalysator wil zeggen en hetzelfde percentage, 77 procent, weet niet wat er moet gebeuren als het lampje voor AdBlue brandt. Beide symbolen moeten ervoor zorgen dat je op tijd maatregelen neemt, zoals het bijvullen van AdBlue, zodat je dieselmotor minder schadelijke stoffen uitstoot. 6 op de 10 mensen dachten zelfs dat ze mogen doorrijden als je rode olielampje aanspringt.

Onheil


De VAB vindt het schandalig dat wij Belgen zo weinig lampjeskennis hebben. ‘Je kan er nochtans gigantisch veel onheil én kosten mee vermijden’, aldus Joni Junes van VAB. ‘Die lampjes kunnen namelijk wijzen op een ernstig probleem, maar dan moet je ze wel herkennen...’

Hulp


De waarschuwingen zijn om te beginnen op te delen in drie categorieën die elk hun eigen kleur hebben: groen/blauw, oranje/geel en rood. Bij die eerste mag je blijven rijden, bij de tweede mag je doorrijden maar passeer je het best zo snel mogelijk eens bij je garage en bij de derde moet je stoppen en hulp bellen.

Aladdin


Dat laatste gebeurt nu meer dan ooit, want de alarmcentrale van de VAB krijgt veel meer oproepen dan vroeger binnen. ‘”Er brandt iets op mijn dashboard dat lijkt op een kookpot” of “ik zie de lamp van Aladdin branden in mijn wagen”, dergelijke paniekerige vragen zijn dagelijkse kost’, aldus Junes van VAB. Wil je meer weten? Hierboven vind je een lijst met de symbolen en verder raadt de VAB aan om goed het instructieboekje van je wagen te lezen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '