https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home LOVE & SEX Kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn?

Kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn?

Giphy.com
Volgens de ene is het doodnormaal, de andere gelooft er niet in. Kan een Vrouw bevriend zijn met een man zonder verliefd te worden? En denkt een man niet altijd aan seks met zijn beste vriendin?

Het is 2015 en mannen en vrouwen leven niet meer in aparte werelden. Logisch dat er dus ook vriendschappen ontstaan tussen Mars en Venus. En het goede nieuws is dat die gewoon complementair zijn aan de vriendschappen met vrouwen. Uit een Amerikaans onderzoek bleek zelfs dat twee derde van de mannen liever een vriendin heeft dan een vriend.

De Amerikaanse psychologe Linda Sapadin deed een onderzoek waaruit naar voren kwam dat vrouwen aantrekkingskracht het grootste nadeel vinden van een gemengde vriendschap. Voor mannen is dat net de reden om elkaar beter te leren kennen. Twintig procent van de mannen geeft zelfs toe dat er seksuele spanning is met een van hun vriendinnen. Misschien is dat ook wel de reden waarom mensen die in een vaste relatie zitten plots minder vrienden hebben van het andere geslacht. Het voelt natuurlijk ook erg bedreigend voor de partner. Maar hoe zou jij je voelen als hij jullie relatieproblemen zou bespreken met een vrouw? En vindt je vriend het oké dat jij tegen een man vertelt dat jullie seksleven in een dip zit? Niet zo evident…

Zoals elke relatie kan ook een gemengde vriendschap een uitdaging zijn. En zoals in elke relatie is communicatie ook hier weer de sleutel tot succes. Voel je spanning? Negeer ze niet, maar praat erover. Ook als je voelt dat de andere gevoelens heeft voor jou, kan je maar beter duidelijk zijn. Pas als jullie allebei de grenzen afbakenen, kan een platonische vriendschap blijven bestaan zonder dat een van de twee er zich ongemakkelijk bij voelt.

Just friends?

  • Eén op de tien 25- tot 34-jarigen heeft een beste vriend van het andere geslacht.
  • 20% van de vrouwen zegt dat die vriendschap oppervlakkig is. Dat geldt voor 8% van de mannen.
  • 59% van de vrouwen is jaloers als hun mannelijke vriend bevriend raakt met een andere vrouw.
  • 47% van de vrouwen houdt haar mannelijke vriend achter de hand voor als ze op een bepaalde leeftijd nog altijd geen man heeft gevonden.
  • 35% van de vrouwen heeft gevoelens voor haar vriend, maar is te bang om het hem te vertellen.
  • 39% van de vrouwen heeft al seks gehad met een vriend. In één derde van de gevallen betekende dat het einde van de vriendschap.
Bronnen: handbag.com, Challenges Confronting Cross-Sex Friendships: ‘Much Ado About Nothing?’ van Michael Monsour e.a