Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Thinkstock

Best friends for life?

De 5 geheimen van een topvriendschap

Hoe herken je een echte vriendin? Is het de vriendin die je elke dag ziet? Of diegene die je 's nachts gezelschap komt houden als jij het niet meer ziet zitten? Dit zijn dé principes van een topvriendschap.

1. Alles mag, niets moet

Midden in de nacht hangt ze huilend aan de lijn. Het is uit met haar vriend (alwéér). Of je alsjeblieft kan komen? Een echte vriendin trekt haar kleren aan, stapt op haar fiets en gaat haar als de bliksem troosten? Mag, maar moet niet. Als jij het maar niets vindt om door de regen te moeten of liever nog wat wil slapen (morgen examen!), dan ben je geen minder goede vriendin omdat je thuisblijft. Het is even goed om haar te troosten aan de telefoon (er zijn ergere dingen dan gedumpt te worden) en te beloven dat je er de volgende dag helemaal voor haar zal zijn. Zij mag je aandacht vragen maar jij hebt de vrijheid om te beslissen of je die op dat moment kan geven. Maak tijd voor haar omdat jij het wilt, niet omdat zij dat verwacht. BFF’s doen niets omdat het moet, maar omdat ze het oprecht menen.

 

De 5 geheimen van een topvriendschap

 

2. Zeg nooit 'je snoept te veel dikkerdje'

Of jij, net als haar vriend, vindt dat ze te dik geworden is? Foute antwoorden zijn: ‘je snoept inderdaad te veel’ of ‘ja, je bent echt wel een gezellig dikkerdje geworden.’ Eigenlijk wil ze uit jouw mond horen dat ze er nog even fantastisch uitziet als vroeger. Als je niet diplomatisch kan  antwoorden, hou je beter je mond. Zeg bijvoorbeeld: ‘goh, ik ben begonnen met groene thee, misschien moet je dat ook doen?’ of: ‘ik heb me ook wat laten gaan, maar deze week heb ik me  herpakt, ik vind het vreselijk als mijn jeans zo spant.’ Echte vriendinnen laten elkaar in hun waarde en verpakken de waarheid op een liefdevolle manier.

 

De 5 geheimen van een topvriendschap

 

3. Wandel in haar schoenen (ook al knellen ze)

Je snapt er niets van. Jouw BFF biecht op dat ze vreemdgaat met haar vrouwenloper van een baas. In geuren en kleuren vertelt ze je over haar affaire. Jij bent boos en wil er liever niets mee te maken hebben. Bedrog is bedrog en daar kan je niet mee om. Gelijk of niet? Misschien heeft zij ongelijk, maar jij zeker ook. Echte vriendinnen doen hun best om door de ogen van hun vriendin te kijken, om te begrijpen wat ze doen en waarom. Je hoeft het niet eens te zijn met haar gedrag, maar je moet het wel aanvaarden. Pas als je ook kan leven met haar slechte kanten, kan je zeggen dat ze een echte vriendin is. Of jij echt haar vriendin bent.

 

De 5 geheimen van een topvriendschap

 

4. Er altijd zijn (als het nodig is)

Een klik is snel gemaakt, maar om een vriendschap in stand te houden, moet je investeren. Elke dag bellen en zonder uitzondering zaterdag samen op stap? Mag, maar het hoeft helemaal niet om te bewijzen hoe graag je elkaar ziet. Ze ligt in het ziekenhuis en jij hoort dat pas de volgende dag. Meer nog, het lijkt wel alsof jij de laatste bent die het weet. Een reden om te twijfelen aan haar liefde voor jou? Nope. als het echt belangrijk is, hoor je het wel. Echte vriendinnen kunnen erop rekenen dat de ander er is als het nodig is. Daar heb je geen 35 sms’jes per dag voor nodig.

 

De 5 geheimen van een topvriendschap

 

5. Als zij alles heeft, dan ben jij blij

Ze heeft een droomjob, een man om van te snoepen, een huis dat uit een interieurtijdschrift lijkt te komen en de looks van een covergirl. Voor valse vriendinnen meer dan reden genoeg om eens lekker te gaan roddelen over haar. Wie denkt ze wel dat ze is met haar streken? Echte vriendinnen roddelen ook, maar mét elkaar in plaats van over elkaar. Mag je een tikje jaloers zijn op de vriendin die jou in alles overklast? Ja, maar het gaat er dan om hoe je omgaat met dat gevoel. Misschien is het tijd om je eigen leven eens onder handen te nemen? Vriendinnen-voor-het-leven gunnen elkaar alles. Zelfs als je lucky friend ook nog eens de lotto en een marathon wint, blijf jij haar grootste supporter.

 

De 5 geheimen van een topvriendschap

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '