Home Deco 7 gezellige Zweedse kersttradities die wij dit jaar ook willen uitproberen

7 gezellige Zweedse kersttradities die wij dit jaar ook willen uitproberen

Kersttradities Zweden
© Getty

Ze nemen heerlijke koffiepauzes, hebben de beste interieurtips en een perfecte balans tussen werk en privé. De Zweden lijken alles net dat tikkeltje aangenamer te maken. Daarom waren wij benieuwd naar hun kersttradities en ook daar slagen ze met vlag en wimpel in. God Jul – of: vrolijk kerstfeest!

Ze bouwen de gezelligheid langzaam op

De Zweden weten wat goed is en beginnen daarom al ruim op voorhand (lees: vier weken) aan het kerstfeest. Hoewel Kerstmis het hoogtepunt van december is, vinden zij de voorbereidingen van het kerstfeest minstens even leuk. Om in stijl van start te gaan, bakken ze op 1 december peperkoek en nippen ze van homemade glög (glühwein). Zo zijn ze helemaal voorbereid op het uitgebreide kerstmenu dat ze elk jaar op tafel toveren.

Ze houden de kerstversiering achterwege

En smukken de kersttafel op een subtiele, maar mooie (lees: typisch Scandinavische) manier op. Waar je je in Zweden aan mag verwachten? Een rustieke en natuurlijke kerstversiering, zonder felgekleurde lichtjes en pratende kerstmannen. Denk aan kransen aan de deuren, hyacinten op de tafels, kaarsen in elke kamer en ornamenten van stro.

De cadeautjes worden pas uitgedeeld als het donker is

In Zweden wachten zowel de volwassenen als de kinderen tot het buiten pikdonker is voordat ze de cadeautjes beginnen uit te delen. De Kerstman stopt de pakjes er trouwens niet in een sok. Hij legt ze wel zorgvuldig onder de kerstboom, die in de meeste woonkamers vlakbij de haard staat. Ze hebben de zon wel in hun voordeel, want in bepaalde streken gaat die al onder om 14u in de namiddag.

En ze worden met zorg ingepakt

Je cadeautjes door een verkoopster laten inpakken? Not done in Zweden! Het is de bedoeling dat je de pakjes zelf op een eenvoudige, maar mooie manier inpakt. Geen tralala, glitters en stickers op het inpakpapier, wel een mooi en persoonlijk gedichtje dat een subtiele hint geeft over wat er in het cadeautje zit.

Iedereen kijkt er naar hetzelfde programma

Elke kerstavond verzamelen de Zweden zich rond 15u voor de televisie om naar een reeks oude Disneyfilms van Donald Duck (in het Zweeds: Kalle Anka) te kijken. Het zijn elk jaar exact dezelfde tekenfilms die worden uitgezonden en iedereen (ook volwassenen) kijkt met veel plezier naar de films. Een beetje bizar? Misschien. Kitscherig en gezellig? Zeker weten!

Ze serveren een gigantisch buffet

Geen gourmet of simpele kaasfondue in Zweden. Wel een reusachtige tafel vol lekkers en enkele typische Zweedse specialiteiten – neen, geen gehaktballetjes van Ikea. Denk: gerookte zalm, pekelharing, ribbetjes, ovenham en gebakken aardappelen.

De feestperiode eindigt pas op 13 januari

De Zweden geven er na Nieuwjaar nog lang de brui niet aan. Pas op 13 januari (Sint-Knoetsdag) bergt elk gezin de kerstdecoratie weer op en dansen ze voor een laatste keer met het hele gezin rond de kerstboom. Daarna gooien ze ‘m door het raam en eten ze de allerlaatste restjes op.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.