Home Lifestyle Ziekenfonds steunt nu ook ouderen die een actiever seksleven willen

Ziekenfonds steunt nu ook ouderen die een actiever seksleven willen

Een correcte beslissing?

© Shutterstock

Het Oost-Vlaamse ziekenfonds Bond Moyson betaalt een deel van de kosten terug aan ouderen of mensen met een beperking die nood hebben aan seksualiteit.

De socialistische mutualiteit Bond Moyson vertelt in Het Belang van Limburg dat het de seksuele gezondheid van hun leden wil bevorderen: ‘We zien seksualiteit als een basisrecht. Kwetsbare groepen mogen daarbij niet uit de boot vallen.’ Concreet krijgen ouderen en mensen met een beperking 40 euro terugbetaald per consult bij de vzw Aditi, die seksualiteitszorg op maat biedt voor ouderen en mensen met een beperking.

Zeker in rusthuizen is seksualiteit nog een groot taboe. Er is amper privacy en het personeel weet niet hoe erover te praten.

Tijdens dat consult kan met dan met een psycholoog of seksuoloog praten over de problemen die hij/zij ervaart om seksueel actief te zijn. De vzw tracht dan naar een oplossing voor het probleem te zoeken. Een consultatie bij Aditi kost 90 euro. De overige 50 euro zal dus nog steeds uit eigen zak betaald moeten worden.

Seksualiteit bij ouderen een taboe

Een van de mogelijke oplossingen is een of meerdere bezoeken aan huis van een seksueel dienstverlener, die tegen betaling intiem is met de oudere of beperkte. Die concrete seksuele dienstverlening wordt niet terugbetaald. De vzw Aditi krijgt jaarlijks meer dan 500 vragen om hulp van ouderen en mensen met een beperking: ‘Zeker in rusthuizen is seksualiteit nog een groot taboe. Er is amper privacy en het personeel weet niet hoe erover te praten. Door de prijs voor een consult te verlagen, wordt de drempel om om hulp te vragen lager.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.