Home Lifestyle 7 signalen die aantonen dat het tijd is om jullie vriendschap te...

7 signalen die aantonen dat het tijd is om jullie vriendschap te beëindigen

Soms is het beter om los te laten dan om vast te houden aan iets dat er niet meer is.

vriendschap
© Getty

Vroeger deelden jullie lief en leed, maar is jullie vriendschap niet meer wat het geweest is? Dan moet je misschien eens nadenken of die ene vriendin of vriend jouw tijd nog wel waard is. Wij hebben alvast 7 signalen op een rijtje gezet die erop wijzen dat het tijd is voor verandering.

Een punt zetten achter een vriendschap is vaak moeilijker dan een relatiebreuk. Jarenlang deden jullie alles samen en door de jaren heen verzamelden jullie heel wat fijne herinneringen. Alleen verloopt de communicatie tussen jullie de laatste tijd heel wat moeilijker waardoor jij je afvraagt of het allemaal wel nog de moeite waard is. Een moeilijke beslissing om te nemen en eentje die voor iedereen anders is. Om jullie te helpen, gingen wij zoek naar enkele signalen die aanwijzen dat het tijd is om elk jullie eigen weg te gaan.

1. Je voelt je er slechter door

Een eerste tip is om goed op je gevoel te letten. Hoe voel jij je voor, tijdens en na jullie afspreken? Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.

2. Je kan haar niet vertrouwen

Net zoals in een liefdesrelatie is vertrouwen ook in een vriendschap essentieel. Betrap jij je vriendin erop dat ze regelmatig informatie met anderen deelt waarvan jij gevraagd hebt om niet door te vertellen? Dan is het misschien tijd om haar hiermee te confronteren. Wanneer ze het nadien nog eens doet, is het aan jou om te beslissen of je haar nog langer in je leven wil.

3. Ze profiteert van je

Een vriendschap moet van twee kanten komen. Help jij haar met verhuizen, maar maakt zij op haar beurt geen tijd voor jou vrij wanneer je haar nodig hebt? Natuurlijk moet je je niet baseren op één voorval, maar als je merkt dat jij vaker voor haar in het vuur springt dan omgekeerd is jullie vriendschap wellicht niet zo wederzijds.

4. Ze is constant negatief

Natuurlijk heeft iedereen het weleens moeilijk, maar is jouw vriend of vriendin constant negatief over alles. Maar wanneer jouw vriend of vriendin constant negatief over alles is, dan vraagt dat veel energie en meestal krijg je er ook weinig voor terug. Vraagt hij of zij bijvoorbeeld af en toe hoe het met jou gaat of praten ze alleen maar over zichzelf? Al die negativiteit heeft ook vaak een invloed op jouw mentale gezondheid en op hoe jij je voelt.

5. Je kan niet op haar rekenen

Zegt hij of zij vaak op de laatste minuut af of komt je vriendin andere gemaakte afspraken meestal niet na? Dan is het aan jou om eens na te denken of je zo iemand nog wel in je leven wil. Soms lijkt het ook alsof ze je ontwijkt wanneer ze niet of pas heel laat reageert op je berichtjes. Het leven kan soms hectisch zijn en er kan zeker eens iets voorvallen, maar een goede vriendin maakt hiervoor tijd vrij.

6. Ze heeft je verraden

Goede afspraken maken goede vrienden. Het is een gezegde dat klopt als een bus. Ook hier liggen de grenzen voor iedereen anders. Heeft jouw vriendin zitten flirten met iemand waar jij een oogje op had of vertelde ze een persoonlijke kwestie door aan iemand anders? Als het om iets klein gaat, kan je het misschien nog vergeven. Maar als je vriendin naar jouw gevoel te ver is gegaan, mag je hier gerust de grens trekken.

7. Ze maakt geen tijd voor jou

Je hebt een drukke job, een partner, een huishouden en een eindeloze lijst aan taken. Het leven kan behoorlijk druk zijn en dat ondervinden we allemaal. Alleen is er een verschil tussen een vriendin die moeite heeft om dit allemaal te balanceren en een vriendin die er bewust voor kiest om geen tijd voor jou vrij te maken. Soms kan de dynamiek in een vriendschap veranderen en voelt een persoon niet langer de behoefte om met de ander af te spreken. Hier is het belangrijk om eerst eens goed met elkaar te praten, maar het kan nu eenmaal gebeuren dat jullie langzaamaan uit elkaar gegroeid zijn.

Een vriendschap verbreken, is hartverscheurend. Toch is het belangrijk om je eigen geluk prioriteit te geven. Als jij je vaak gekwetst voelt door die ene vriend of vriendin is het wellicht tijd om elkaar los te laten. Het zal even pijn doen, maar op termijn zal je merken dat je gelukkiger bent en meer energie hebt.

Bron: Bustle


Lees ook: