In haar nieuwste boek '#FitFood' focust sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt op lokale producten en seizoensfruit en -groenten.
WEEKMENU: 7 gezonde recepten die binnen 30 minuten op tafel staan
Mensen gezond doen eten op een duurzame manier. Daar streeft sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt met haar nieuwste boek ‘#FitFood’ naar. Ze focust hierbij op lokale producten en seizoensfruit en -groenten. Wij selecteerden onze 7 favoriete recepten uit ‘#FitFood’ die gezond zijn én binnen 30 minuten op tafel staan. Win-win!
Mediterraanse quinoasalade (4 pers., 30 min.)
Wat heb je nodig?
– 200 g quinoa
– 1 rode ui, fijngehakt
– 2 lente-uien, fijngehakt
– 100 g zwarte olijven in olie, fijngehakt
– 15 zongedroogde tomaten in olie, fijngehakt
– kleine bussel basilicum, fijngehakt
– 1⁄2 limoen
– peper van de molen
– zout
– 8 trostomaten
– 200 g fetakaas
Hoe maak je het?
1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en laat hem vervolgens goed afkoelen.
2. Doe de afgekoelde quinoa in een slakom en voeg er de rode ui, lente-ui, olijven, zongedroogde tomaten en basilicum aan toe. Meng goed en besprenkel de quinoasalade met limoensap, peper van de molen en een snuf zout. Roer nog even om.
3. Was de tomaten, verwijder de kroon en hol de tomaten uit. Vul de tomaten met de quinoasalade en verbrokkel er de fetakaas over.
Steak van rodekool met geitenkaas en knapperige spekjes (2 pers., 30 min.)
Wat heb je nodig?
– 140 g rodekool, in schijven van 1 cm dik
– 1 teen knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel limoensap
– peper van de molen
– zeezout 60 g
– lokale geitenkaas
– 1 eetlepel lokale honing
– 2 eetlepels spekblokjes
– 1⁄2 bos koriander
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Leg de schijven rodekool op de bakplaat.
3. Pers de knoflook en meng met de olijfolie, het limoensap, peper en een snuf zeezout. Bestrijk de rodekool rijkelijk met het olijfoliemengsel en zet 20 minuten de oven.
4. Verdeel de geitenkaas en de honing over de rodekool en zet nogmaals 5 minuten in de oven tot de geitenkaas lichtbruin kleurt.
5. Bak de spekblokjes knapperig en hak de koriander fijn. Verdeel de koriander en de spekblokjes over de steaks van rodekool en serveer.
Voedzame linzensoep (2 pers., 30 min.)
Wat heb je nodig?
– 50 g rode linzen
– 6 wortelen, geschild en in stukjes
– 1 theelepel kurkuma
– 1 theelepel curry
– 1 theelepel komijn
– 2 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
– 3 eetlepels yoghurt
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel lokale mosterd
– 100 g kastanjechampignons, in dunne plakken
– 1⁄2 bussel peterselie, fijngehakt
– peper van de molen
– zout
– 2 eetlepels gehakte walnoten
Hoe maak je het?
1. Kook de linzen met de wortelen ongeveer 10 minuten gaar tot ze zacht zijn. Doe de wortelen, linzen, kruiden, knoflook, yoghurt, de mosterd en 1 eetlepel olijfolie in de blender en mix alles tot een gladde soep.
2. Doe de soep in een kookpot en zet op een zacht vuur om op te warmen.
3. Maak intussen de topping voor de soep. Stoof hiervoor de champignons met de peterselie aan in de overige olijfolie. Kruid met peper en een snuf zout.
4. Verdeel de soep over twee soepkommen en dresseer er het champignonmengsel bovenop. Werk eventueel af met de gehakte walnoten.
Chocolate chip cookies (5 stuks, minder dan 30 min.)
Wat heb je nodig?
– 50 g hazelnoten- of amandelmeel
– 80 g zwarte chocolade, grof gehakt
– 250 g crunchy pindakaas
– 3 eetlepels zoetmiddel naar keuze
– 2 eieren
– een snuf zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm je oven voor op 180 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Doe het notenmeel en de chocolade samen in een kom en meng. Voeg er de pindakaas, het zoetmiddel, de eieren en een snuf zout aan toe. Meng alle ingrediënten tot een glad deeg.
3. Rol bolletjes van het deeg met een diameter van 2 à 3 cm. Leg de bolletjes op de bakplaat en laat zeker voldoende plaats tussen de cookies. Duw de bolletjes plat. Bak 10 minuten in de oven.
4. Haal uit de oven en laat nog enkele minuten verder garen op de warme bakplaat. Hou je nog even in om te proeven en laat de cookies eerst helemaal afkoelen in de koelkast. Zo krijgen ze hun bekende, zachte fudge-textuur.
Gevulde puntpaprika met kruidige kip (2 pers., minder dan 30 min.)
Wat heb je nodig?
– 2 zoete puntpaprika’s
– peper van de molen
– zeezout
– 2 bussels basilicum
– 2 tenen knoflook, grof gehakt
– een handvol spinazie
– 100 g zongedroogde tomaten op olijfolie
– olijfolie
– 400 g kipfilet, in blokjes gesneden
– 1 eetlepel gemalen Parmezaanse kaas
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Halveer de puntpaprika’s en verwijder de zaadlijsten. Kruid de paprika’s goed met verse peper en grof zout. Rooster de puntpaprika’s 10 minuten in de voorverwarmde oven.
3. Maak intussen de saus. Doe hiervoor het basilicum samen met de knoflook, de spinazie en de zongedroogde tomaten in je blender of foodprocessor. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, kruid met peper en een snuf zeezout. Mix tot een gladde saus.
4. Verhit wat olijfolie in een pan en bak er de blokjes kip in aan. Kruid met peper.
5. Meng de gebakken kip met de basilicumsaus en vul de gehalveerde puntpaprika’s met dit mengsel. Plaats nogmaals 5 minuten in de oven. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas en zet nog kort even onder de grill. Smakelijk!
Lovers’ omelet met spinazie en geitenkaas (1 pers., 15 min.)
Wat heb je nodig?
– 4 eieren
– 4 eetlepels
– melk
– zout en peper van de molen
– 1 eetlepel gedroogde oregano
– 1⁄2 bosje vers basilicum, fijngehakt
– 1 eetlepel olijfolie
– een handvol spinazie
– 60 g walnoten, fijngehakt
– 60 g lokale geitenkaas
– lokale honing naar smaak
– zout
Hoe maak je het?
1.Breek de eieren en doe ze in een mengkom. Doe er de melk, een snuf zout, flink wat peper van de molen en de oregano bij en klop luchtig. Meng er het fijngehakte basilicum onder.
2. Verwarm wat olijfolie in een pan en giet de helft van het eimengsel in de pan. Verdeel de spinazie erbovenop. Zet het vuur uit zodra de eieren gestold zijn.
3. Strooi de walnoten op de spinazie, verbrokkel er de geitenkaas over en werk af met de honing. Vouw de omelet dicht en leg op een bord. Bereid de tweede omelet op dezelfde manier.
Zoete pastinaakpannenkoeken met jeneverbessenjam (2 pers., 20 min.)
Wat heb je nodig?
Voor de pastinaakpannenkoeken:
– 120 g havermout
– 1 pastinaak (140 g), geschild en in stukjes gesneden
– 2 eieren
– 2 eetlepels lokale honing
– 330 ml melk naar keuze
– 1 theelepel boter
Voor de jeneverbessenjam:
– een handvol jeneverbessen
– 2 eetlepels lokale honing
Hoe maak je het?
1. Doe alle ingrediënten, behalve de boter, samen in je blender en mix tot een glad beslag.
2. Vet een koekenpan in met wat boter en bak goudbruine pannenkoeken op een middelhoog vuur.
3. Plet de jeneverbessen, doe ze in een kookpot, meng er de honing door en laat 7 minuten zacht pruttelen op een gemiddeld vuur. Giet de warme jeneverjam over je pannenkoeken en geniet van dit gezelligste ontbijt voor koude winterdagen.
Foto’s: © Stefanie Faveere
Fan van bovenstaande gezonde recepten? Ontdek er nog veel meer in Delphine Steelandts nieuwste boek ‘#FitFood’. Het boek werd uitgegeven door Uitgeverij Lannoo en kan je hier bestellen voor € 21,99.
Nog meer lekkers om klaar te maken:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier