Home Lifestyle Hotspots Week van het Bos: 9 x de groenste pareltjes van ons land

Week van het Bos: 9 x de groenste pareltjes van ons land

Wij willen naar het Klankenbos in Neerpelt! 🌳

Week van het Bos
© Getty

Gisteren ging de allergroenste week van het jaar van start: de Week van het Bos. Dat betekent dat we onze natuur deze week extra hard in de bloemetjes zetten – pun intended – en onze bomen, struiken en bossen de aandacht geven die ze verdienen. Hoe jij de Week van het Bos kan vieren? Door naar onze groene pareltjes af te zakken, tiens!

Geloof het of niet, maar ook België heeft een aantal verborgen groene pareltjes die zomaar voor het rapen liggen. Ruil je zondagse wandeling of looprondje in het park deze week eens in voor een stevige wandeling of work-out in een van deze prachtige natuurgebieden.

1. Het Grote Netewoud

We bijten de spits af met het Grote Netewoud, een natuurreservaat dat zicht uitstrekt over Balen, Meerhout, Geel en Mol. Het gebied is meer dan 100 (!) hectare groot en heeft eindeloos veel wandelgenot in petto. Wiebelende brugjes, kronkelende beekjes, feeërieke uitzichten en verschillende bosjes maken van je uitstapje een hels en wondermooi avontuur.

Waar? Watermolen 8 in Meerhout

Meer info? www.natuurpunt.be

2. Tangebeekbos

Het Zoniënwoud in Brussel al meer dan twintig keer gezien? Dan klinkt het Tangebeekbos je misschien minder bekend in de oren. Het bos ligt nochtans ook nabij onze hoofdstad: in Vilvoorde, vlakbij de Brusselse Ring. Wil je even ontsnappen aan de file, een gezonde middagpauze nemen of gewoon een toffe uitstap maken? Dan kunnen de prachtige natuur, muisstille wandelroutes en zeldzame planten je misschien wel bekoren.

Waar? Albert I Laan 200 in Vilvoorde

Meer info? www.natuurenbos.be/tangebeekbos

3. Het Muziekbos

In onze Vlaamse Ardennen kan je uren verdwalen in het Muziekbos en die heeft zijn naam niet gestolen. Op het ritme van de dansende blaadjes en het geruis van de wind door de bomen kan je in de groene oase helemaal tot rust komen. Je kan er kiezen uit verschillende wandel- en fietsroutes of het wondermooie bos gewoon zelf verkennen!

Waar? Ruddersveld 7 in Ronse

Meer info? www.toerismevlaamseardennen.be

4. Het Drongengoedbos

Het Dongengoedbos in het Meetjesland is het meest aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen en heeft een prachtige mengelmoes aan bomen, struiken, bloemen, paddenstoelen en insecten. In het bos ligt zelfs een militair vliegveld verborgen en als je heel veel geluk hebt, kan je er misschien wel een paar hertjes spotten.

Waar? Drongengoedweg in Knesselare

Meer info? www.npmeetjesland.be

View this post on Instagram

🌞+🐶= 💛 #mooiweervandaag #ollie #beagle #🐝

A post shared by JoLs (@jolienmeremans) on

5. Heverleebos

Het Heverleebos ligt nabij Leuven en vormt samen met het Meerdaalwoud en Egenhovenbos het grootste loofbos van Vlaanderen. Je kan er mysterieuze boomsculpturen bewonderen, roofvogels spotten, een rondje lopen én je trouwe viervoeter een beetje qualitytime geven in een losloopzone die maar liefst 6 hectare groot is!

Waar? Naamsesteenweg in Heverlee

Meer info? www.toerismevlaamsbrabant.be

6. Mastenbos

Het loopgravenpad in het Mastenbos neemt je mee terug in de tijd en leidt je langs verschillende bunkers en geheime paden die in het bos verborgen liggen. Je wandelt er langs de bunkerlinie en kan met eigen ogen genieten van een prachtig kleurenpalet dat veel verder reikt dan groen en bruin. Het bos is de thuishaven voor heel wat hertjes, kikkers, vleermuizen en zelfs salamanders en de ideale plek om je zondagnamiddag in door te brengen.

Waar? Oude Galgenstraat in Kappelen

Meer info? www.natuurenbos.be/mastenbos

7. Klankenbos

Het Klankenbos in Neerpelt is een interactief bos waar er tussen de bomen verschillende geluidsinstallaties verborgen staan. Je wordt er op de proef gesteld en moet er met muziek én stilte leren omgaan. Er staan in totaal 18 verschillende kunstwerkjes van  internationaal bekende klankkunstenaars in het openluchtmuseum en er worden regelmatig toffe en interessant activiteiten georganiseerd.

Waar? Toekomstlaan in Pelt

Meer info? www.klankenbos.be

8. Het Schoondalbos

Het Schoondalbos in Waregem is er eentje om te bewonderen. Het recente bos is nog in volle groei en bestaat uit jonge boompjes, natte weides en oude zandwinningsputten. Het bos moet in de toekomst het stadsrandbos van Waregem en Wielsbeke worden en is op de goede weg om een prachtig stukje nieuwe natuur te creëren.

Waar? Schoendalestraat in Sint-Eloois-Vijve

Meer info? www.natuurenbos.be/schoondalbos

9. Bolloheide

De Bolloheide in Tremelo is een relatief klein natuurgebied, maar daarom niet minder mooi. De natuur in het gebied heeft het de laatste jaren hard te verduren gekregen en het landschap wordt gekenmerkt door een grote open heide en een klein dennenbos. Het gebied ligt op een halfuur van Mechelen en telt zes verschillende natuurwandelingen die je laten proeven van een stukje authentiek groen.

Waar? Van Maelelaan in Tremelo

Meer info? www.natuurpunt.be

View this post on Instagram

"Don't call it a dream, call it a plan" – Het plan was om maandag te starten met de tweejarige avondopleiding fotografie van @syntra.ab in Leuven. Tot ik deze ochtend mijn mailbox open deed met de melding dat de start met twee weken werd uitgesteld omdat er twee inschrijvingen te weinig zijn. ⁠ ⁠ BAAAALEN. Had ik me vorig jaar toch al maar ingeschreven, denk ik nu. Ik twijfelde al zo lang. Maar ik had last van schuldgevoel. Mom guilt dus. Want als ik iets onderneem dan staat heel het gezin op zijn kop en moet iedereen zich opnieuw reorganiseren. En dan voel ik me een lastpak.⁠ ⁠ Op zich allemaal niet onoverkomelijk. Ik krijg ook van alle mensen die zich moeten reorganiseren de volle steun voor mijn keuze. En nu dit…⁠ ⁠ Dus ik hoop uit de grond van mijn hart dat er de komende twee weken nog twee inschrijvingen uit de lucht vallen. Als dat even zou kunnen. 🤞⁠ ⁠ Mom guilt, echt mannekes, wie heeft dat toch uitgevonden. Zou dad guilt ook bestaan?⁠ ⁠ ⁠ ⁠ #mybackyard #livelifeoutside #buitenzijn #sunrise #zonsopkomst #heide #toeristineigenstreek #vlaamsbrabant #bolloheide #tremelo #thegreatoutdoors #documentyourdays #natureseekers #adventureislife #optoutside #welivetoexplore #instanature #getoutstayout #theartofslowliving #slowlife #naturelover #speachlessplaces #discovernature #getoutandexplore #slowmorning #natureaddict #wandelen ⁠ ⁠

A post shared by An VdW🏔Adventure Family (@nononsonsmom_an) on

Meer hotspots in de buitenlucht:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.