Home Lifestyle 5 waterevents in Friesland en de Waddeneilanden die je dit jaar niet...

5 waterevents in Friesland en de Waddeneilanden die je dit jaar niet mag missen

Weekendje weg plannen?

Friesland en de Waddeneilanden
© Getty

‘Leve het water’, onder dat motto willen Friesland en de Waddeneilanden hun fantastische waterlandschap in 2020 in de kijker zetten. En dat doen ze met een jaar vol festiviteiten en evenementen. Wij zetten de 5 leukste voor je op een rijtje!

Meren, rivieren, plassen en natuurlijk: de zee. Friesland en de Waddeneilanden bestaan samen voor maar liefst 50% uit water en hebben een enorme kustlijn. En dat willen ze dit jaar extra in de kijker zetten met een reeks leuke evenementen en festiviteiten.

Other.Worldly

Vanaf 15 februari kan je een heel jaar lang in het Fries Museum terecht voor ‘Other.Worldly’, een tentoonstelling die de mysterieuze onderwaterwereld in al haar facetten toont.

Wadopera, het verhaal van visser Peter Grimes

Wie van opera houdt, of graag eens zo’n spektakel meemaakt, moet in september op de Waddeneilanden zijn. Wadopera is een operaspektakel met als achtergrond de Waddenzee. Ruim 180 spelers, zangers en musici nemen je mee naar het Engeland van begin 19de eeuw. Naar een dorp aan de kust van Suffolk waar de plaatselijke lijkschouwer Swallow, die ook advocaat en burgemeester is, visser Peter Grimes ondervraagt over de dood van zijn scheepsjongen.

11Fountains

We weten niet of hij er ooit nog komt: de wereldberoemde Elfstedentocht. Maar wat er wel is, van maart tot en met oktober ongeveer, zijn de 11Fountains. Internationaal gerenommeerde kunstenaars ontwierpen op basis van Friese en eigen historie een unieke fontein voor alle Elf Steden.

Oesterwandelingen

Op Vlieland, het kleinste bewoonde eiland van de Waddeneilanden, neemt Gerrit de Oesterman je met laagwater mee het Wad op. De eilander slash jutter slash visserman weet alles over de getijden, wat er leeft en wat je ervan kan eten. Terwijl jij je eigen oesters plukt, legt hij je uit hoe je ze eet en wat je erbij eet en drinkt. Aan jou om met de lekkerste ingrediënten en smaakmakers uit de jutterstuin te genieten van je zelfgeplukte oesters.

100 jaar Woudagemaal, UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal, het oudste stoomgemaal ter wereld, speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal dat de Friezen droge voeten houden. Er zijn speciale draaidagen, waarop het gebouw beneveld is met stoom. Een spectaculaire beleving! Hou zeker de website van het Woudagemaal in de gaten, want daar worden de draaidagen bekendgemaakt.

Meer weten over de adembenemende Waddeneilanden? Redactrice Marie trok naar het magische Vlieland en deelt haar favoriete adresjes deze week in Flair!

Lees ook: