Home Lifestyle Waarom huilen echt goed voor je is

Waarom huilen echt goed voor je is

Laat die tranen maar komen.

© Shutterstock

We huilen allemaal weleens. Of het nu is omdat je naar een zielige film gekeken hebt of omdat het je gewoon allemaal te veel wordt, vroeg of laat moet het eruit. Vaak hebben we het gevoel dat we onze tranen moeten tegenhouden, dat het een teken van zwakte is. Vergeet dat alles en begin maar eens goed te janken, want huilen is gewoon gezond!

Huilen lucht op

Het is nu eenmaal zo dat je na een (heftige) huilbui een gevoel van opluchting hebt. Je gooide alles wat je dwarszat eruit en je kan weer even de hele wereld aan.

Tranen doden toxines

Als je bang bent, of verdrietig, hebben je tranen meer giftige elementen dan wanneer je moet huilen van geluk. Je tranen voeren toxines (giftige stoffen) mee naar buiten die ons lichaam vasthoudt door stress.

Je kan dingen loslaten

Als je lange tijd dingen hebt opgekropt, kan het zijn dat je na een potje huilen alles een plekje kan geven en de dingen (eindelijk) kan loslaten.

via GIPHY

Huilen zorgt ervoor dat je beter kan zien

De tranen die uit je ogen komen zorgen ervoor dat je slijmvliezen niet uitdrogen en dat je ogen weer helemaal proper zijn. Je oogleden en oogbollen worden door het stromende water van je tranen gereinigd. Mochten we niet huilen, zouden we heel wat slechter zien of zelfs helemaal niets zien.

Tranen maken je neus schoon

Oké, het snot dat bij een huilbui komt kijken is allesbehalve aantrekkelijk, maar het is wél noodzakelijk. Je traanklieren zijn namelijk verbonden met je neus en zo lopen tranen ook via je neusgaten naar buiten (sexy!). Heb je een verstopte neus? Zet dan Marley & Me nog maar eens op en laat die tranen lopen!

via GIPHY

Huilen verlaagt je stressniveau

Via je tranen komt ook je stress naar buiten. Het aangename gevoel na een breakdown komt daarvandaan.

Huilen brengt jou en je geliefden dichter bij elkaar

Als je huilt, hebben de mensen rondom jou meestal de natuurlijke reflex om je te troosten. Dat geeft jou een sterker gevoel. Ook de mensen rondom jou zullen zich intenser met je verbonden voelen. Het geeft jullie een moment van echte samenhorigheid.

via GIPHY

Tranen doden bacteriën

Huilen is een manier van ons lichaam om slechte bacteriën te verwijderen. Het is een soort van afweermechanisme.

Huilen maakt je sterker

Je moet sterk zijn om je kwetsbaar op te durven stellen. De moed bijeenrapen om je ware emoties naar buiten te laten komen, vraagt heel wat kracht.

Lees ook: