Home Lifestyle Food UITGETEST: 6 x alcoholvrije wijn om te slurpen tijdens de feestdagen

UITGETEST: 6 x alcoholvrije wijn om te slurpen tijdens de feestdagen

Is het even lekker als the real deal, of toch maar niet?

Ben je zwanger of sta jij dit jaar in als BOB om iedereen na het kerstfeestje veilig thuis te brengen?  Om onze drang naar een goed glaasje vino toch te bedwingen, probeerden we een reeks alcoholvrije wijnen. Is het even lekker als the real deal, of toch maar niet?

Ik ben een wijnliefhebber in hart en nieren. Ik hou van het geluid van klinkende flessen in mijn winkelkar, de plop van een kurk die uit de smalle hals glijdt, het aroma dat zachtjes mijn neus binnen zweeft en de volle smaak van een heerlijk boeket in mijn mond. Maar tijdens deze kerstperiode staat er voor mij geen wijn op het menu. Enter: alcoholvrije wijn, die vaak ook nog eens een pak minder calorieën bevat dan zijn alcoholische collega. Win-win, of toch maar niet? Wij deden de test.

1 / 6
Vintense Chardonnay
Free Feather Wit
Edenvine Shiraz
Free Feather Rood
Gran Baron 0.0%
Codorníu Zero
Vintense Chardonnay
Vintense Chardonnay

‘Rijk aan smaak’, staat er te lezen in de beschrijving van deze populaire Vintense Chardonnay. ‘De verfrissende wijn bevat lichte citrustoetsen en past perfect bij wit vlees, visschotels en zeevruchten,’ lees ik verder. En hoewel de wijn ruikt als een alcoholische wijn, en ik het ook zou geloven als ze zouden zeggen dat er wel alcohol in zat, is de smaak voor mij véél te zoet en begint het zelfs een beetje duf te smaken na enkele slokken. Maar misschien was-ie net niet koud genoeg? My bad.

Delhaize – € 6,09

Free Feather Wit
Free Feather Wit

Van alle wijntjes die ik heb geproefd, sluit deze Free Feather het meest aan bij de smaak van een alcoholische wijn. Maar ook hier blijft de afdronk behoorlijk zoet. De wijn wordt gemaakt van een een ‘gewone’, fruitige witte wijn die zoals de meeste wijnen ongeveer 12 % alcohol bevat. Met een nieuwe, speciale verdampingstechniek wordt de alcohol verwijderd, maar blijven de fruitige aroma’s grotendeels behouden. En minder alcohol betekent ook minder calorieën. Deze heeft bijvoorbeeld amper 22 kcal per 100 ml, terwijl een gewoon glas droge witte wijn al snel 100 calorieën bevat. Say whut?!

Albert Heijn – € 3,99

Edenvine Shiraz
Edenvine Shiraz

Bij het ruiken van die Edenvine, ben ik aangenaam verrast en erg hoopvol. Maar helaas valt dat in mineur bij het proeven van de wijn. De smaak is een beetje flets en heeft een waterige textuur. Voor mij moet een rode wijn krachtig zijn en goed doorsmaken. Mijn minder kritische opa vond de wijn wel prima te pruimen toen ik hem voorschotelde tijdens een feestje en hij had zelfs niet door dat hij alcoholvrije wijn aan het drinken was.

Delhaize – € 5,99

Free Feather Rood
Free Feather Rood

Omdat de witte Free Feather wel in orde was, had ik van deze rode hoge verwachtingen. De geur is goed, maar wanneer je de wijn in je glas giet, merk je meteen dat de kleur erg licht en waterig is. En dat herken je helaas ook in de smaak. Opnieuw: zeker niet vies (smaakt net als druivensap), maar niet wat ik van een alcoholvrije wijn had verwacht.

Albert Heijn – € 3,99

Gran Baron 0.0%
Gran Baron 0.0%

Als populairste en meest gedronken cava in België, kwam Gran Barón vorig jaar met een alcoholvrije variant. En die is verrassend lekker en bubbly. De smaak is ook hier weer behoorlijk zoet en drinkt weg als limonade. Wij zouden ‘m zeker opnieuw kopen.

Colruyt – € 4,99

Codorníu Zero
Codorníu Zero

Het lijkt wel alsof het voor bubbels iets makkelijker is om in de buurt van de alcoholische variant te komen. Deze Codorníu Zero ruikt goed, heeft een lekkere afdronk en een goeie bubbel! Van alle wijntjes die we mochten proeven, smaakt deze het meest naar the real deal.

Delhaize – € 6,99

Conclusie

Hoewel de wijnhuizen erg hun best doen om ook de alcoholvrije wijn van een stijlvol etiket te voorzien, laat de smaak vaak nog te wensen over. Vies kan je ze absoluut niet noemen, maar voor mij is het geen volwaardig alternatief voor een echt goed wijntje. Als je fan bent van zoetere wijnen vind je de alcoholvrije wijnen misschien wel prima te pruimen. No worries trouwens, de meeste flessen bevatten geen toegevoegde suiker en hebben zelfs minder calorieën dan een alcoholische wijn. Gaat je voorkeur naar een droge witte of krachtige rode wijn, dan mis je in deze alcoholvrije wijnen misschien het nodige cachet.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.