Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
defrienden
© Andrea Piacquadio via Pexels

1. Je vriend of vriendin zal altijd een manier vinden om met je te concurreren, of het nu om de aandacht van een man/vrouw, om de mooiste jurk of de strafste carrière gaat.

Deze 5 types vrienden zijn toxic en zo kan je ze op een nette manier defrienden

Ware vriendschap is een kostbaar ding en sommige ‘vrienden’ zijn nu eenmaal altijd giftig. De pagina’s van deze vijf types scheur je best onmiddellijk uit je vriendenboekje. Met deze stappen defriend je hen op een nette manier.

De competitieve vriendin

Niets mis met een vriendschappelijk wedstrijdje zo nu en dan, maar het sleutelwoord is dan wel ‘vriendschappelijk’. Wanneer jullie relatie eerder een beenharde battle wordt, is het misschien beter om die tweekamp voor bekeken te houden. Je vriend of vriendin zal altijd een manier vinden om met je te concurreren, of het nu om de aandacht van een man/vrouw, om de mooiste jurk of de strafste carrière gaat. Dit type vrienden zal nooit eens blij zijn voor jou of je zonder meer feliciteren voor de dingen die jij hebt bereikt. Hij of zij zal alles altijd naar zich toe draaien, je proberen te overtroeven en daarmee compleet vergeten jouw terechte geluk te delen. In dat geval is er geen wijzere keuze dan voor deze ‘vriendschap’ forfait te geven.

Negatieve Nancy

Vriendschap en steun zijn als Samson en Gert: onafscheidelijk. Goed kameraadschap is dan ook gebaseerd op evenwicht en er staan voor elkaar. Negatieve Nancy maakt van die tweerichtingsstraat daarentegen eerder een heel eenzijdige therapiesessie. Wanneer jij een leuk nieuwtje hebt, overschaduwt zij dat met Nancy’s grote slechtnieuwsshow. Je vriendschap begint dus stilaan op een job te lijken. Het merendeel van de tijd zit jij hem of haar te kalmeren, troosten, of levenswijsheden uit te delen. Je vrienden steunen siert je, maar voor jarenlange wekelijkse therapie bestaan er mensen die Negatieve Nancy kan betalen...

De beloftebreker

Wanneer je maatje met de vingers knipt, sta jij klaar om te helpen. Hij of zij heeft je tenslotte beloofd dat jij volgende keer ook op hulp kan rekenen. Wanneer puntje bij paaltje komt en die helpende hand een noodzaak is, sta je er echter steevast alleen voor. De beloftebreker is het soort vriend dat voortdurend ja zegt, maar nee doet en tegelijk toch verwacht dat jij altijd in de bres zal springen. Just stop jumping.

De criticus

Je BFF is het klankbord bij uitstek om je af en toe weer met je voeten op de grond te krijgen. Dat betekent niet hetzelfde als nooit eens wat goed kunnen doen. Je zogenaamde vriend(in) spuwt non-stop kritiek op je. Misschien verstopt ze het goed in sarcastische mopjes, maar wanneer een vriendschap je alleen maar onzeker maakt, is het die term zeker niet waard.

De roddelaar

‘Niet verder vertellen, hè.’ Met die zin begint het grootste deel van jullie gesprekken, waarop je vriend(in) vervolgens honderduit begint te roddelen over die andere kennis van jullie. En de dag na jullie afspraakjes krijg je steevast een berichtje van nog een andere vriendin om te vragen of het echt waar is wat ze over jou heeft gehoord. Jep, als jouw frenemy zo roddelt over haar andere vriendinnen, mag je er prat op gaan dat ook jouw geheimen niet veilig zitten bij haar. Is dat dan geen vereiste voor jouw vriendschappen?

Stappenplan

Een toxic friend herkend in dit lijstje, maar geen idee hoe je die vriendschap nu op een nette manier beëindigd? Met dit 9-stappenplan kom je er zonder kleerscheuren uit.

Stap 1

Erken dat er wat fout zit in jullie vriendschap.

Stap 2

Bedenk verschillende scenario’s van hoe je gesprek kan lopen en oefen op je actie-reactie.

Stap 3

Probeer zo direct mogelijk te communiceren. Respectvol, maar zonder omwegen.

Stap 4

Maak je grenzen duidelijk. Beslis waar je naartoe wil met de vriendschap en geef dat gewoon aan. Misschien wil je nog wel uitgaan, telefoneren, lunchen, maar niet langer elk weekend op zijn of haar huisdier passen. Misschien wil je ook gewoon helemaal geen contact meer. Wees gewoon duidelijk met wat je wil.

Stap 5

Beperk het contact. Als je iemand vertelt dat je hem of haar niet meer zo vaak wil zien, hou je daar dan ook aan en zoek zelf geen contact.

Stap 6

Overweeg om je vriendschap ook op sociale media te beëindigen. Waarom zou je zijn of haar posts nog willen volgen als je in het echte leven ook geen contact meer wil? Voor je eigen gemoed maak je beter komaf met de hele rimram.

Stap 7

Vul de leegte. Zoek vrienden die wel de moeite waar zijn, steek je energie in een toffe hobby of spendeer eens wat tijd aan jezelf.

Stap 8

Besef dat elk afscheid moeilijk is en laat oncomfortabele of moeilijke gevoelens toe. Omring je dan met positieve mensen en put daar energie uit om het afscheid te verwerken.

Stap 9

Leer ook van je eigen fouten. Misschien heb je zelf wel werkpunten. Accepteer dat ook jij misschien niet perfect was en probeer in een nieuwe vriendschap de beste versie van jezelf te zijn.

5 x friends forever

Gelukkig zijn er ook vrienden die altijd aan je zij zullen staan. Deze vijf types vriendschappen kan je maar beter koesteren.

  • Vrienden die openstaan voor nieuwe avonturen.
  • Vrienden die je energie geven.
  • Vrienden die loyaal zijn, je steunen en aan je kant staan.
  • Vrienden die net dat extra beetje moeite voor je doen.
  • Vrienden die eerlijk zijn, ook als de waarheid niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Lees ook:

gelukkige relatie
selflovepodcasts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '