Home Lifestyle Body WAT EEN PLAATJE: 10 tips voor wat meer self-love in je foto’s

WAT EEN PLAATJE: 10 tips voor wat meer self-love in je foto’s

4. Vraag om je op onbewaakte momenten te fotograferen.

Self-love is voor Flair missie nummer één. Je kan liever en milder zijn voor jezelf, altijd. Ook op foto, want op dat vlak durven we soms al eens héél kritisch of zelfs vernietigend te zijn voor onszelf. Deze week kan je dankzij Flair en Smartphoto gratis je 50 leukste foto’s printen!

1. Blik op jezelf

300 foto’s van je lief op die vakantie, maar geen enkele van jezelf. Ken je het? Soms houden mensen liever zelf het heft – of in dit geval de camera – in handen omdat ze zich niet goed in hun vel voelen. En dat is jammer. Hebben we al zo vaak gehoord: ‘Ik heb geen foto’s van mezelf met de kindjes/de hond/de kat’, maar vaak is dat ook de schuld van je camerawerende zelf.

2. Lach!

Of niet, als je er geen zin in hebt. Zolang je uitdrukking maar oprecht is. Geforceerde en geposeerde foto’s bevatten weinig gevoel. Fotografeer je iemand van wie je voelt dat die verlegen of onzeker is? Vraag dan niet om te lachen, maar máák die persoon aan het lachen. Een flauw mopje is vaak al genoeg!

3. De vibe telt

Oké, je lacht met je mond helemaal open (en had net een koekje gegeten) en je kin zit dubbel. So what? Hoe jammer zou het zijn om die foto niet af te drukken, want het was zo’n heerlijk moment! Jij bent trouwens vast de enige die zo kritisch kijkt, want anderen zien geweldige herinneringen. Voor het afprinten van foto’s selecteer je dus beter een foto met een gevoel dat klopt dan een beeld waarop je op je slankst of langst staat.

4. Onbewaakte momenten

Vraagt iemand je te poseren? Zeg het als je je daar niet goed bij voelt. Wat ook kan helpen, is vragen om je op onbewaakte momenten te fotograferen. Doe dat zelf ook: neem foto’s van je geliefden op momenten dat ze het niet doorhebben, want die zijn nog het mooist. Ze zullen je dankbaar zijn voor die spontane portretten!

5. Wees niet selfi(e)sh

Selfies gemaakt met je lief of je bestie? Kies niet alleen de foto’s waarop jij mooi staat. Ga voor het beeld met de meeste emotie, ook al hoort daar pakweg een scheef mondje bij.

6. Doe het au naturel

Dat credo geldt voor heel wat factoren. Daglicht is doorgaans het mooist, en een natuurlijke lach is zoveel echter dan een fake grimas. Heb je het daar moeilijk mee? Een paar dingen die kunnen helpen zijn: je ogen even sluiten of even uitblazen, zodat je lippen ‘flapperen’. Daardoor ontspant je gezicht. Wat betreft je kleren: in een outfit waarin je je comfy voelt, zie je er ook gewoon meer jezelf uit.

7. Denk nu al nostalgisch

Voel je je vaak onzeker over foto’s waarop jij staat? Bedenk dan eens hoe vrolijk je kan worden van naar je eigen baby- en peuterfoto’s te kijken. Gun jezelf dat later ook en zorg ervoor dat er foto’s van je zijn. Je tachtigjarige zelf zal je dankbaar zijn!

8. Self-ie

Maak je foto’s in de eerste plaats voor jezelf. Probeer niet in de val te trappen van bevestiging zoeken bij anderen door het posten van een selfie. Dat is misschien niet makkelijk, maar in dat scenario gaat het slechts om meningen van anderen. Het allerbelangrijkste is dat jij je er goed bij voelt.

9. Bloopers mogen

Hou niet enkel de allermooiste foto bij, maar ga voor enkele uit de reeks. Zijn die niet flatterend? Dat is niet erg. In het slechtste geval hou je er buikpijn van de slappe lach aan over!

10. It is what it is

Meer stemmen gaan op voor body neutrality, eerder dan voor bodypositivity. Het gaat louter om het aanvaarden van hoe je eruitziet, eerder dan daar altijd blij mee zijn. Laat ook dat een doel zijn bij foto’s: je bent wie je bent. Je zal er op een foto nooit vier tinten blonder of vijftien kilo zwaarder of lichter uitzien. Dat is gewoon een feit. Hoe meer je dat kan aanvaarden, hoe minder kritisch je naar jezelf zal kijken.

Doe er ook iets mee

Oké, dan héb je mooie foto’s, dus laat die nu niet verloren gaan op je smartphone. Onze raad? Neus eens rond op Smartphoto.be, want daar vind je heel wat leuke ideeën om je foto’s om te toveren tot wall art of iets anders leuks!

1 / 4
Houten fotoblok
Gepersonaliseerde shopper
Agenda gepersonaliseerd met jouw foto’s
Vergrotingen, posters en prints op hout, canvas…
Houten fotoblok
Houten fotoblok

€ 25,95 – Smartphoto.be

Gepersonaliseerde shopper
Gepersonaliseerde shopper

€ 24,95 – Smartphoto.be

Agenda gepersonaliseerd met jouw foto’s
Agenda gepersonaliseerd met jouw foto’s

Vanaf € 15,95 – Smartphoto.be

Vergrotingen, posters en prints op hout, canvas…
Vergrotingen, posters en prints op hout, canvas…

Vanaf € 3,95 – Smartphoto.be

Lees ook: