Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

'Eerst vasten? Slecht idee. Een gezond ontbijt en lunch zorgen er net voor dat je kan weerstaan aan al dat lekkers.'

Kerst zonder de kilo’s: 7 tips om de feestdagen slank en gezond door te komen

Ben jij verzot op kroketten, Mon Chérie en champagne? Maar rol je liever niet van de feesttafel terug naar huis? Wij hebben goed nieuws voor jou: met deze 7 tips kan je lekker eten zonder je gezonde routine op te geven.

1. Eet!


Tijdens de feestdagen krijg jij misschien wel twee, drie, vier, vijf dagen na elkaar een riant diner voorgeschoteld. De rest van de dag vasten en/of overdag niet eten, werkt alleen maar averechts. Doordat je tijdens de dag eetmomenten skipt, loop je ’s avonds veel meer risico op overeten, waardoor je uiteindelijk nog meer calorieën naar binnen speelt dan wanneer je evenwichtig eet. Begin de dag dus liever met een vezelrijk ontbijt met volkorengranen (havermout, volkorenbrood), fruit en groenten, eet een lichte lunch met magere proteïnen (kip, kalkoen, ei, tofoe) en groenten en je zal merken dat je ’s avonds veel beter kan weerstaan aan die vette kroketten, dat extra schepje saus of een derde stuk gevulde kalkoen.

2. Schep!


Je wandelt de feestzaal binnen en meteen schreeuwen het warme en koude buffet je naam. Niets frustrerender dan te proberen weerstaan aan een tweede en derde keer gaan opscheppen, terwijl de andere gasten zich lekker laten gaan. Gun jezelf een deelname aan ronde twee en drie door steeds kleine porties op te scheppen in plaats van je bord bij de eerste beurt stampvol te laden. Zo vermijd je ook dat je dingen opeet die je eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt. Het helpt om een kleiner bord te nemen en na elk leeg bord minstens tien minuten te wachten voor je weer gaat aanschuiven. Maak bovendien bewuste keuzes. Schep groenten, vis, kalkoen, kip, wild, garnalen en fruit op en negeer de tafel met sauzen, wit brood, met mayonaise doordrenkte salades, pasta en aardappelen en de suikerbommen van het dessertbuffet. Zo eet je gezond én heb je na de maaltijd nog genoeg energie voor een dansje met je favoriete tipsy nonkel, een spelletje Rummikub met tante Marleen of een avond moppen tappen met je neven en nichten.

3. Geniet!


Jij, je gastvrouw, gastheer of de traiteur om de hoek hebben zich een hele dag uitgesloofd in de keuken om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Sta daar eens wat meer bij stil. Eet trager en geniet echt van elke hap die je neemt. De feestdagen draaien niet om je volvreten, maar wel om genieten met je geliefden. Een mindful houding aan tafel helpt je niet alleen om gezonde keuzes te maken, maar maakt van jou ook een veel aangenamere en dankbaardere gast.

4. Beweeg!


De verwarming staat hoog, je buikje zit aardig vol, er vloeide misschien een glaasje champagne te veel, dus het is heel verleidelijk om na het feestmaal lekker onderuit te zakken in opa’s oude fauteuil. Slecht idee. Onderuit zakken na een stevige maaltijd boycot je spijsvertering. Wil je nog wat energie overhouden en je maag en darmen een boost geven, maak dan liever een wandelingetje om het huis, speel wat met de kinderen of test je gloednieuwe actieve cadeaus uit.

5. Kook!


Zelf koken is het meest waterdichte plan als je tijdens de feestdagen zeker wil zijn dat je gezond eet. Kies voor een veggie aperitiefhapje, een licht voorgerecht met vis, kip of kalkoen en groenten en zorg dat jouw bord en dat van je gasten tijdens het hoofdgerecht voor de helft gevuld is met groenten. Vul aan met een kwart bord kalkoen of wild en een kwart bord koolhydraten. Klinkt saai? Voeg veel smaak toe met verse kruiden, pesto’s en verschillende texturen. Geen kerst zonder kroketten? Bak ze dan in de oven of de airfryer in plaats van de frietketel, of eet er gewoon geen 7. Die 7de smaakt net hetzelfde dan de eerst en tweede, toch? Hé, een kroket met de feestdagen is wel oké.

6. Proef!


Een feestmaal eindigt nu eenmaal met een dessert. Er is geen enkele reden waarom jij je op deze bijzondere dag geen klein nagerechtje zou gunnen. Als je kan, maak dan zelf een gezond en suikerarm dessert. Heb je enkel keuze uit de klassiekers en wil je de avond echt graag gezond afsluiten? Kies dan voor een groot kommetje fruit en vraag aan je lief, je mama, je petekind of je eens mag proeven van de stevigere desserts die zij hebben gekozen en waarvan jij geen heel kommetje wil leeg lepelen.

7. Relax!


Toch een kroket, dessert of lepel saus te veel naar binnen? So what? Natuurlijk moedigen wij je graag aan om de feestdagen op een gezonde manier door te brengen, maar de feesten zijn echt niet het moment om je schuldig te voelen over dat ene cheat-moment (oké, 3 cheat-momenten). Heb je echt genoten van de avond, het lekkere eten en het gezelschap? Koester dan gewoon dat moment. Je hebt nog zo’n 360 dagen over om gevarieerd, voedzaam en evenwichtig te eten met groenten, fruit, magere proteïne en goede vetten. Have a healthy New Year!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '