Home Lifestyle Food YUM: 5 ayurvedische recepten om de wintermaanden mee door te komen

YUM: 5 ayurvedische recepten om de wintermaanden mee door te komen

Wat dacht je van knolselderijsoep of sesam-gemberkoekjes met chocolade?

ayurvedische recepten
© Simone van Rees

Je fit en energiek voelen is in het najaar niet altijd even vanzelfsprekend. Met deze 5 ayurvedische recepten belooft de Nederlandse ayurvedische therapeute Bianca Fabrie jouw spijsverteringsvuur optimaal te laten presteren zodat jij gezond en vol energie de herfst en winter doorkomt. Het proberen waard!

1 / 5
Gebakken havermout
Speltrisotto met venkel en ricotta
Sesam-gemberkoekjes met chocolade
Soep van geroosterde knolselderij met gepofte knoflook
Masala chai latte
Gebakken havermout
Gebakken havermout

Wat heb je nodig? 

– 50 g rozijnen

– 1 el gesmolten kokosolie

– 225 ml amandelmelk

– 1 el gebroken lijnzaad

– 2 el ahornsiroop

– 1 tl kaneel

– ½ tl kardemom, uit de vijzel

– 175 g havermout

– 50 g walnoten, in stukjes gebroken

– 150 g blauwe bessen

– kokosyoghurt

Hoe maak je het? 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenschaal met bakpapier.

2. Meng in een grote kom de rozijnen, kokosolie, amandelmelk, lijnzaad en ahornsiroop met de specerijen. Roer daar de havermout en walnoten door en als laatste de blauwe bessen.

3. Giet het mengsel in een ovenschaal en strijk glad, bak in ca. 30 minuten gaar.

4. Laat afkoelen en snij in stukken. Serveer met een paar lepels kokosyoghurt.

Speltrisotto met venkel en ricotta
Speltrisotto met venkel en ricotta

Wat heb je nodig? 

– olijfolie

– 1 gesnipperd sjalotje

– 2 teentjes fijngesneden knoflook

– ½ stengel bleekselderij, draden verwijderd en in blokjes

– 300 g speltkorrels

– 0,75 l warme groentebouillon, liefst zelfgemaakt

– 1 venkelknol met topjes, in stukken van 2 cm, bewaar de topjes

– 100 g ricotta

– 15 g fijngehakte platte peterselie

– rasp van ½ citroen

– zwarte peper

Hoe maak je het? 

1. Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan, doe daar de sjalot, knoflook en bleekselderij bij en bak glazig. Voeg dan de speltkorrels toe en bak 2 minuten mee.

2. Doe er een soeplepel bouillon bij en roer goed totdat het vocht is verdampt, voeg dan weer wat bouillon toe en herhaal dit proces totdat de spelt beetgaar is. Dat duurt ca. 25 minuten. Doe de laatste 10 minuten de venkel erbij (bewaar de topjes) en laat meestoven.

3. Als de risotto klaar is, roer je er 2 el ricotta en de peterselie door. Verdeel over borden en schep er nog wat extra ricotta op.

4. Maak af met de venkeltopjes, citroenrasp en wat versgemalen zwarte peper. Venkel is verkoelend, werkt reinigend en vochtafdrijvend. Zwarte peper zorgt ervoor dat kazen makkelijker worden verteerd.

Sesam-gemberkoekjes met chocolade
Sesam-gemberkoekjes met chocolade

Wat heb je nodig? 

– 4 el witte dunne tahin

– 4 el ahornsiroop

– ½ vanille-extract

– 60 g amandelmeel

– 90 g havermeel of speltmeel

– ½ tl bakpoeder

– rasp van 1 sinaasappel

– 1 tl geraspte gember

– (zwarte) sesamzaadjes om te versieren

– 30 g pure chocolade

– 20 g kokosolie

Hoe maak je het? 

1. Meng de tahin, ahornsiroop en het vanille-extract in een kom en roer het amandelmeel erdoor.

2. Meng het haver- of speltmeel met het bakpoeder in een andere kom en doe daar het tahinmengsel bij. Doe er sinaasappelrasp en gember bij en kneed met je handen goed door.

3. Maak 12 even grote balletjes en druk ze plat tot koekjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met de sesamzaadjes en druk die iets aan. Laat de koekjes 30 minuten opstijven in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de koekjes in 10-12 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen.

5. Verwarm de chocolade met kokosolie au bain-marie en roer goed door elkaar, dip een aantal van de sesamkoekjes half in de chocolade en laat ze hard worden in de koelkast.

Soep van geroosterde knolselderij met gepofte knoflook
Soep van geroosterde knolselderij met gepofte knoflook

Wat heb je nodig? 

– 1 knolselderij, schoongemaakt en in blokjes

– 4 teentjes knoflook, in de schil

– 4 takjes rozemarijn plus 1 als garnering

– olijfolie

– 2 el misopasta

Hoe maak je het? 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de knolselderij, de teentjes knoflook en de naaldjes van de rozemarijn erover. Besprenkel met olijfolie en rooster ca. 30 minuten.

2. Maak ondertussen 1 liter bouillon van de misopasta en water. Schep de knolselderij halverwege om. Rozemarijn activeert de spijsvertering en balanceert je agni (spijsverteringsvuur). Het maakt de menstruatie minder heftig en is goed tegen hoofdpijn.

3. Haal als alles zacht is de bakplaat uit de oven, pel de knoflook en doe alles in de pan bij de bouillon. Pureer met een staafmixer of in de blender.

4. Verdeel over kommen. Garneer met wat rozemarijn en wat druppels olijfolie.

Masala chai latte
Masala chai latte

Wat heb je nodig? 

– 500 ml water

– 2 cm versgeraspte gember

– ½ tl kaneel

– 6 kardemompeulen, geplet

– 1 snufje nootmuskaat

– 3 kruidnagels

– 1 steranijs

– 1 tl groene thee of rooibosthee

– 150 ml volle melk (of rijst- of amandelmelk voor de vegan optie)

– 2 tl honing (of ahornsiroop voor de vegan optie)

– kardemompoeder

Hoe maak je het? 

1. Kook het water met de specerijen 5 minuten.

2. Voeg de thee toe en laat 2 minuten zachtjes koken.

3. Voeg daarna de melk toe en verhit, maar laat niet koken.

4. Giet alles door een fijne zeef in koppen.

5. Voeg de honing of siroop toe als de chai op drinktemperatuur is en serveer ‘m met opgeklopte melk en een snufje kardemom.

Deze en tal van andere ayurvedische recepten vind je in Bianca Fabries nieuwste boek ‘Holy happy belly: ayurvedische recepten voor een stralende herfst & winter’. Het boek werd uitgegeven bij Snor Uitgeverij en is hier online te bestellen voor slechts € 21,99.

ayurvedische recepten

Nog meer lekkers om uit te proberen: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.