Home Lifestyle Body 3 redenen waarom jij je soms slaperig voelt na het sporten

3 redenen waarom jij je soms slaperig voelt na het sporten

Plof jij na je sportsessie soms meteen in de zetel om er vervolgens pas uren later uit te komen?

geeuw
© Charles Deluvio via Unsplash

Met al die hormonen die vrijkomen na het sporten, zou je je eigenlijk on top of the world moeten voelen. Heb jij enkele uren na je workout alleen het gevoel dat je zo in slaap zou kunnen vallen? Dan is de kans groot dat je lichaam je iets wil vertellen. Hieronder ontdek je alvast 3 mogelijke redenen waarom jij je soms slaperig voelt na een intense sportsessie.

Het is normaal dat je spieren moe zijn na een intensieve workout, maar als jij je sportlegging na het trainen liefst zo snel mogelijk wil inruilen voor je pyjamabroek is er wellicht meer aan de hand. Wij hebben dan ook drie redenen op een rijtje gezet die verklaren waarom jij je zo slaperig voelt na het sporten.

1. Je hebt niet voldoende geslapen

Ben jij de avond voordien te lang op een terrasje blijven plakken en ging je wekker de volgende ochtend al vroeg af zodat je nog kan gaan sporten? Dan verdien je eerst en vooral een klein applausje, maar dit verklaart vaak ook waarom je je zo moe voelt na een workout. Door te weinig te slapen, voel je je sowieso al moe, maar daarnaast heeft het ook nog eens een negatief effect op je metabolisme. Zo is één te korte nacht vaak al voldoende om je volledig uit balans te krijgen.

2. Je drinkt niet genoeg water

Voel jij je super moe na het sporten? Dan heb je wellicht te weinig water gedronken. Daarnaast kan het ook nog eens zorgen voor hoofdpijn, verminderde concentratie en stemmingswisselingen. Probeer voor, na én tijdens het sporten dus voldoende te drinken.

3. Je eet ongezond

Af en toe een keertje zondigen, is uiteraard toegestaan, maar als je lichaam een overdosis aan suikers binnenkrijgt, kan het vaak niet meer zo goed functioneren. Door ongezond te eten, kan je lichaam niet de juiste stoffen uit je voeding halen waardoor je instant minder energie hebt.

Hoe moet het dan wél?

Minstens zeven uur slapen is een must en ook voldoende water drinken is enorm belangrijk. Ga je vaak in de ochtend sporten? Drink dan niet meteen een kop koffie na je workout. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende gehydrateerd is voor je naar cafeïne grijpt.

Na het sporten denk je best ook goed na over wat je eet. Je lichaam heeft op dit moment vaak koolhydraten en proteïnen nodig. Enkele opties zijn bijvoorbeeld volkorencrackers met een beetje hummus of een hardgekookt eitje.

Last but not least: vergeet niet om te stretchen na je workout. Na het trainen springen we vaak meteen weer de auto in, maar neem de tijd om tot rust te komen na het sporten. Ideaal om even weer op adem te komen en je zal je de volgende dag een stuk minder stijf voelen. Bedank ons later maar!

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.