Home Lifestyle FEIT OF FABEL: kloppen deze 7 stellingen over seks tijdens de coronacrisis?

FEIT OF FABEL: kloppen deze 7 stellingen over seks tijdens de coronacrisis?

'Bepaalde standjes, zoals doggystyle, helpen om het risico op besmetting te verlagen.'

Seks tijdens corona
© Getty

De voorbije weken zijn heel hectisch en vooral verwarrend geweest. Mogen we nog naar ons lief rijden of niet? Is rolschaatsen toegestaan? Kunnen we deze zomer nog op reis vertrekken? En is het nog wel veilig om seks te hebben? Op die laatste vraag kunnen wij gelukkig een duidelijk antwoord geven, want Sensoa ontkrachtte de grootste fabels rond seks in tijden van corona.

Een beetje intimiteit is nu, en dan vooral voor de singles, meer dan welkom. Maar hoe veilig is het nog om seks te hebben? En kunnen we het besmettingsgevaar beperken door andere standjes uit te proberen? De vzw Sensoa geeft op haar website een antwoord op jouw prangende vragen. Wij zetten de interessantste (en opvallendste) feiten en fabels op een rijtje.

‘Het is normaal dat ik nu minder zin heb in seks’

FEIT: ‘Iedereen maakt zich tijdens deze periode wel een beetje zorgen en dat kan zich in stress ontaarden, waardoor we minder zin hebben om met onze partner in bed te duiken. We zijn onze structuur en dagelijks ritme kwijt en daar gaat iedereen anders mee om.’ Volgens Sensoa is het doodnormaal dat je veel aan je hoofd hebt en maar moeilijk kan ontspannen of genieten van de seks. ‘Het is wel belangrijk om daar samen over te praten. Vertel je lief waarom je geen seks wil hebben of waarom je je niet zo goed voelt, zodat hij/zij op z’n minst weet dat het probleem niet bij hem/haar ligt en op de juiste manier op jouw gevoelens kan inspelen.’

‘Het coronavirus kan overgedragen worden via sperma’

FABEL: ‘Je partner kan je niet besmetten met zijn sperma.’ Ook via vaginaal vocht kan het virus volgens Sensoa niet overgedragen worden: ‘De kans dat je tijdens de seks besmet wordt, is natuurlijk wel bestaande, omdat je je bedpartner(s) aanraakt.’

‘Masturberen doe je nu maar beter niet’

FABEL: ‘Het is niet mogelijk om jezelf te besmetten, dus niet meer masturberen is voor niets nodig’, benadrukt Sensoa. Integendeel, het helpt je misschien om op de juiste manier te ontspannen en je verstand heel eventjes op nul te zetten, zeker als je nu helemaal alleen thuis zit. Onze huisseksuologe Ina legt je uit hoe je jezelf nu met behulp van een speeltje extra hard kan verwennen.

‘Bepaalde standjes, zoals doggystyle, helpen om mijn risico op besmetting te verlagen’

FABEL: ‘Het is niet omdat jullie elkaar tijdens bepaalde standjes amper aanraken dat jullie minder kans hebben om elkaar te besmetten‘, laat Sensoa weten. Seks draait – ook tijdens de coronacrisis – om intimiteit. Vrijen op 1,5 meter van elkaar is praktisch onmogelijk én het is belangrijk om elkaar tijdens de seks voldoende aan te raken. Voel je je er niet goed bij? Begin er dan niet aan. Zin om tijdens de quarantaine een aantal nieuwe standjes uit te proberen? Wij helpen je op weg.

‘Ik heb een polyamoureuze relatie en mag nog seks hebben met al mijn partners’

FEIT: ‘Je mag nog steeds vrijen met verschillende partners, máár enkel en alleen als jullie allemaal onder hetzelfde dak wonen.’ Sensoa vertaalt de regel ‘Blijf in uw kot’ dan ook vrij naar ‘Seks enkel in uw kot’.

‘Mijn spiraal zal niet op tijd vervangen kunnen worden en ik kan geen voorschrift voor de pil meer krijgen’

FABEL: Wie een spiraaltje heeft en dat in principe nu zou moeten laten vervangen, hoeft zich volgens Sensoa geen zorgen te maken. ‘Alle spiralen hebben een ingebouwd reserve aan hoeveelheid hormoon of koper. Het is dus geen probleem om deze een paar maanden langer dan normaal te gebruiken. Het beschermt je zeker nog voldoende’, staat er op de website te lezen. Wie de pil neemt en een nieuw voorschrift nodig heeft, kan daarvoor ook nog steeds terecht bij de huisarts. Je kan het voorschrift telefonisch aanvragen en laten opsturen.

‘Sauna’s en seksclubs zijn gesloten, seksfeestjes mag ik gelukkig wel nog organiseren’

FABEL: Doe het gewoon niet. Respecteer de social distancing, punt aan de lijn. Sensoa raadt aan om ook seksueel contact met losse partners nu te vermijden.

Met dank aan vzw Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Zit je met nog meer vragen rond seks? Je kan steeds terecht op de website allesoverseks.be

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.