Home Lifestyle Body ONDERZOEK: daarom zouden we best een paar keer per week in de...

ONDERZOEK: daarom zouden we best een paar keer per week in de sauna gaan

Een beter excuus ga je niet vinden.

Sauna

Elke keer is het weer hetzelfde liedje: dat dagje sauna moeten jullie nu écht eens wat vaker inplannen, maar toch komt het er elke keer weer niet van. Wel, deze studie laat zien dat een bezoekje aan de wellness ontzettend goed voor je is, dus een beter excuus ga je niet vinden.

Uit een paper van de Journal Neurology blijkt dat wanneer je regelmatig naar de sauna gaat, je uiteindelijk minder kans hebt om een beroerte te krijgen. Onderzoeker Setor Kunutsor legt uit hoe het nu kan dat een potje zweten zó goed voor je is: ‘Onze bevindingen zijn erg overtuigend. De mensen die vier tot zeven keer per week in de sauna gingen, hadden 60% minder kans om een beroerte te krijgen dan mensen die maar een keer per week in de sauna gingen.’

Finland

Wel moeten we hierbij opmerken dat de proefpersonen afkomstig waren uit Finland, waar een tripje naar de sauna heel gewoon en bijna een dagelijkse bezigheid is. De 1628 proefpersonen werden zo’n 15 jaar in de gaten gehouden en moesten ook vragen beantwoorden over hun saunagebruik en hun levensstijl. Maar dat niet alleen: ook ondergingen ze verschillende gezondheidstesten.

Minder kans op beroerte

Om goed te kunnen zien wat het effect van de sauna op hun gezondheid is, werden de proefpersonen onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep ging maar één keer per week naar de sauna, de tweede groep twee tot drie keer per week en de derde groep wel vier tot zeven keer (!) per week. Hoewel de kans op een beroerte bij de hele groep in het algemeen niet zo hoog was (155 mensen gedurende 15 jaar), bleek dat de laatste groep er het beste van afkwam. De kans was bij hen wel 60% lager dan bij de mensen die minder vaak gingen. Hoe kan dat nu? Waarschijnlijk komt het doordat de hitte van de sauna de bloedcirculatie versnelt. Andere bijkomende voordelen zijn dat de warmte ons immuunsysteem versterkt en stress vermindert. Een goede reden om eens een ontspannen weekendje mét sauna te boeken.

Tekst: Lisa Hoogmoet

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.