Home Lifestyle Dieren AHA: dus dáárom houden honden hun kopje schuin

AHA: dus dáárom houden honden hun kopje schuin

Kijkt jouw trouwe viervoeter je soms ook zo met grote ogen aan?

hond
© Dominika Roseclay via Pexels

Heb jij een hond in huis? Dan staat je camerarol waarschijnlijk vol met foto’s van jouw trouwe viervoeter. Niet onbegrijpelijk, want honden doen nu eenmaal dagelijks schattige dingen. Zo bezwijken wij elke keer opnieuw wanneer ze hun kopje schuin houden en met grote ogen naar ons kijken. Maar waarom draaien honden nu juist hun kop naar opzij? Wij zochten het uit!

De meeste hondeneigenaars zullen je vertellen dat honden hun kop schuin houden wanneer ze geïntrigeerd zijn of wanneer ze iets speciaal opgemerkt hebben. Verder heeft ook empathie er meestal iets mee te maken. Onze trouwe viervoeters zijn namelijk perfect in staat om ons te begrijpen. Zo kunnen ze onze lichaamstaal lezen, maar daarnaast kunnen ze ook een onderscheid maken tussen bepaalde gebaren en spraakpatronen.

Teken van empathie

Wanneer honden hun kop naar opzij draaien, proberen ze dan ook om ons beter te begrijpen. Dit is hun manier om extra goed te luisteren en om zo een bepaald gedrag of een bepaalde handeling op te pikken. Een eerste optie is dus dat het te maken heeft met het feit dat ze ons beter willen horen. Door hun kopje te kantelen, gaan ze immers op zoek naar specifieke woorden, maar ook de toon van je stem kan hier belangrijk zijn. Honden horen vaak ook beter dan de meeste mensen, maar soms hebben ze moeite met de richting van het geluid te bepalen. Sommige experts geloven dan ook dat ze hun kop schuin houden om zo de bron van het lawaai in kwestie te ontdekken.

Een andere mogelijkheid is dat er een ander zintuig voor iets tussen zit. Zo heeft de reden niet altijd met geluid te maken, maar kan de aanleiding ook visueel zijn. Soms kunnen honden beter onze gezichtsuitdrukking lezen als ze hun kop draaien. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom je hond deze specifieke handeling toont, maar het uiteindelijke resultaat blijft natuurlijk even schattig!

Lees ook: