Diner: groentespaghetti met linzenbolognese
Wat heb je nodig?
Voor de tomatensaus
– 1 ui
– 1 tl olijfolie
– 1 grote teen knoflook, geperst
– 1 tl kurkuma
– 1⁄2 tl gerookt paprikapoeder
– 1,5 tl gedroogde oregano
– 1⁄4 tl gedroogde rozemarijn
– 1 blik tomatenblokjes (400 g)
– 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)
– 1⁄2 tl harissa (of een snufje chilivlokken of enkele druppels Tabasco)
– een flinke hand verse peterselie (optioneel)
– een flinke hand verse basilicum (optioneel)
Voor de spaghetti
– 1 bakje plantaardig gehakt
– 250 g gekookte linzen
– 1 courgette
– 2 grote wortelen
– 1 tl olijfolie
– vers geraspte Parmezaanse kaas (lactosevrije geraspte kaas bij intolerantie; edelgistvlokken voor een vegan versie)
Hoe maak je het?
De tomatensaus
1. Snijd de ui in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een kookpot en voeg de ui toe. Laat deze enkele minuten stoven op een laag vuur. Voeg de geperste knoflook toe en roerbak 1 minuut.
2. Voeg kurkuma, paprikapoeder, oregano en rozemarijn toe, schep goed om en laat opnieuw 1 minuut stoven. Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de harissa en 3 à 4 eetlepels water toe. Roer goed om en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg het deksel op de pan en laat de saus 5 à 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.
3. Draai het vuur uit. Schep eventueel de verse kruiden door de saus en laat 5 minuten staan.
De linzenbolognese en groentespaghetti
1. Schep de tomatensaus om met de linzen.
2. Draai de courgette en wortelen met behulp van een spiraalsnijder in sliertjes.
3. Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en bak de groentespaghetti kort op hoog vuur tot deze net gaar is.
4. Serveer meteen met de linzentomatensaus en wat geraspte kaas.