Home Lifestyle Food MONDAY TREAT: onze 4 favoriete recepten uit ‘Bake Off Vlaanderen – Altijd...

MONDAY TREAT: onze 4 favoriete recepten uit ‘Bake Off Vlaanderen – Altijd feest!’

Ga jij voor koekjes, taart of bavarois?

recepten
© Bas Bogaerts en Thomas Sweertvaegher voor Uitgeverij Angèle

Bakken is altijd een feest. Zo denken ook de kandidaten van ‘Bake Off Vlaanderen‘ erover. Altijd al willen weten hoe zij de perfecte pavlova of zandkoekjes uit hun oven toveren? Wij ook! Dit zijn onze vier favoriete recepten uit het nieuwe bakboek ‘Bake Off Vlaanderen – Altijd feest!’ dat weleens het ultieme kerstcadeau zou kunnen zijn (hint, hint).

1 / 4
Pavlova met lemoncurd
Zandkoekjes met viooltjes
Citroenbavarois met fruit
Plaattaart met romig vlierbloesemlaagje
Pavlova met lemoncurd
Pavlova met lemoncurd

Wat heb je nodig?

Meringue

– 6 eiwitten

– 240 g kristalsuiker + 1 el extra

– 2 tl bakpoeder

– 2 tl maizena

– 2 tl witte azijn

Roomlaagje

– 3 dl slagroom

– 3 el poedersuiker

Lemoncurd

– 2 eieren

– sap en zeste van 2 biocitroenen

– 175 g suiker

– el maizena

– 115 g koude boter in blokjes

Afwerking

– 4-6 dunne plakjes citroen

– 100 g blauwe bessen

– poedersuiker

Hoe maak je het?

1. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom met 1/3 van de suiker in de keukenmachine tot het begint te glanzen. Voeg nog 1/3 van de suiker toe en klop verder. Voeg de rest van de suiker toe en klop tot het eiwit mooi stijf en glanzend is.

2. Meng de eetlepel suiker met het bakpoeder en de maizena, roer er de azijn door en schep dit door het opgeklopte eiwit.

3. Verwarm de oven voor op 90 °C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Schep het eiwit op de bakplaat. laat 2,5 uur in de oven staan. Zet de deur van de oven op een kier of steek een houten lepel tussen de deur.

4. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. laat de meringues afkoelen op het bakpapier.

5. Maak de lemoncurd. Klop in een pannetje de eieren los met het citroensap en de zeste, de suiker en de maizena. Roer er een blokje boter door. Voeg steeds een blokje boter toe zodra het vorige niet meer te zien is. laat al roerende indikken. laat de curd volledig afkoelen.

6. lepel de slagroom op de meringue en daarop de lemoncurd. werk de pavlova af met plakjes citroen en blauwe bessen en bestrooi met poedersuiker.

Zandkoekjes met viooltjes
Zandkoekjes met viooltjes

Wat heb je nodig?

– eetbare viooltjes

– 160 g patisseriebloem

– 50 g suiker

– 120 g boter

– 1 tl vanille-essence

– 1 el gedroogd eiwit

– 2 el water

– fijne kristalsuiker

Hoe maak je het?

1. Pluk de bloemetjes van hun steeltjes, spoel ze en dep droog. leg ze op keukenpapier en laat ze drogen aan de lucht. Verwarm de oven voor op 160 °C.

2. Doe de bloem en de suiker in een kom met de zachte boter en de vanille. Knijp met je vingers tot een crumble. Kneed verder en rol het deeg uit tot bijna 1 cm dikte. Steek er koekjes uit met een vormpje. leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak ze 10-12 minuten. laat afkoelen op het bakpapier.

3. Verwarm de oven weer voor op 160 °C. Maak het gedroogde eiwit aan met het water. Bestrijk een afgekoeld koekje met eiwit en leg hierop een viooltje. Duw zachtjes aan met de vingers, tot het viooltje plakt aan het koekje. Bestrijk dun met eiwit, strooi er lichtjes wat suiker over en leg terug op het bakpapier. Herhaal met de rest van de koekjes en bak nog 3 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster tot de bovenkant van de koekjes volledig droog is.

Citroenbavarois met fruit
Citroenbavarois met fruit

Wat heb je nodig?

– 125 g speculaasjes

– 125 g digestivekoekjes

– 125 g gesmolten boter

– 12 g gelatine (7 blaadjes)

–  300 g slagroom (40%)

– 100 g poedersuiker

– 2 eiwitten

– zeste en sap van 1 biocitroen

– 300 g zachte roomkaas

– 1 el poedersuiker

– vers fruit naar keuze voor de afwerking

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven tot 180 °C. Doe de speculaasjes en digestivekoekjes in een afsluitbare plastic zak en rol er met een deegrol over tot ze helemaal verkruimeld zijn. of gebruik de keukenmachine met het sikkelmes. Meng de kruimels met de gesmolten boter. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in, bedek de bodem met de koekkruimels en druk aan. Bak gedurende 8 à 10 minuten.

2. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom.

3. Verwarm het citroensap in een steelpannetje, knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in het sap. Roer de roomkaas los in een grote kom en meng het sap erdoor.

4. Spatel de slagroom door de roomkaas en daarna het eiwit.

5. Giet de vulling op de afgekoelde koekjesbodem, dek af met plasticfolie en laat 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.

6. Werk af met vers fruit. Strooi er nog wat citroenzeste over en bestrooi met poedersuiker.

Plaattaart met romig vlierbloesemlaagje
Plaattaart met romig vlierbloesemlaagje

Wat heb je nodig?

Plaattaart

– 175 g zachte boter

– 250 g kristalsuiker

– 3 grote eieren

– 125 ml zure room

– zeste en sap van 2 biocitroenen

– 240 g patisseriebloem

– 40 g maizena

– 4 tl bakpoeder

– 3 el maanzaad

– zout

Topping

– 50 g zachte boter

– 125 g roomkaas op kamertemperatuur

– 300 g poedersuiker

– 1 el vlierbloesemsiroop

Afwerking

– 4 el vlierbloesemsiroop

– eetbare bloemen, vlierbloesem of citroenzeste

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vorm van 30×20 cm in. Klop in de keukenmachine de boter met de suiker tot een luchtige massa gedurende 4 minuten. Voeg een voor een de eieren toe en blijf kloppen. Voeg de zure room, het citroensap en de citroenzeste toe en klop nog 1 minuut.

2. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: bloem, maizena, bakpoeder, maanzaadjes en een mespunt zout. Voeg dit toe aan het natte mengsel en meng tot een homogeen deeg. Doe het deeg in de ingevette vorm, strijk de bovenkant glad met een spatel en bak het 25 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen in de vorm.

3. Klop voor de topping de boter met de roomkaas en de poedersuiker tot een gladde massa. Voeg de vlierbloesemsiroop toe en meng opnieuw. laat opstijven in de koelkast.

4. Prik voor de afwerking een keer of tien met een vork in het gebak. Zo krijg je gaatjes waardoor de siroop kan intrekken. Strijk de vlierbloesemsiroop erover met een kwastje. Haal het gebak uit de vorm en leg op een serveerschaal. Strijk de roomtopping over het gebak en werk af met eetbare bloemen, vlierbloesem of citroenzeste.

Deze en 32 andere overheerlijke recepten vind je in het nieuwe bakboek ‘Bake Off Vlaanderen – Altijd feest!’. Het boek werd uitgegeven bij Angèle en is hier online te bestellen voor slechts € 24,99.

Nog meer lekkers om uit te proberen: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.