Maak het gourmetten tijdens oudejaarsavond dit jaar nét iets lichter.
RECEPTEN: zo maak je dat feestelijke gourmetdiner een tikkeltje gezonder
Wie feestdagen zegt, zegt gourmet. Maar nu de kerstperiode achter de rug is en we al héél wat gesmuld hebben, houden we ons oudejaarsavonddiner liever iets lichter. Gaan jullie zoals de traditie het wil gourmetten? Dan maken deze receptjes je feestmaal nét iets gezonder.
Wat je zelf doet, doe je beter. Kies daarom dit jaar tijdens de gourmet voor zelfgemaakte lekkernijen. Maak bijvoorbeeld zelf gehaktballetjes zodat je exact weet wat erin zit. Blijf weg van de vettige sausjes zoals mayonaise en tartaar, maar tover in geen tijd een gezonde tomatensalsa op tafel. En wat dacht je van verse groentjes in plaats van uitsluitend vettige vleesjes en raclette met ei in plaats van kaas? Smakelijk!
Zweedse balletjes
Dit heb je nodig:
600 g kalfsgehakt
1 ui
1 teentje knoflook
75 g paneermeel
2 eierdooiers
halve eetlepel gember
halve eetlepel kardemom
halve eetlepel kaneel
peper en zout
Bereiding:
1. Snipper de ui fijn en pers de knoflook.
2. Doe het kalfsgehakt in een mengkom en voeg de fijngesnipperde ui, de knoflook, de eierdooiers, het paneermeel en de kruiden toe. Meng goed door elkaar.
3. Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal (± 4 cm).
4. Bak de gehaktballetjes op de steengrill.
Zelfgemaakte tomatensalsa
Dit heb je nodig:
400 g tomaten
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 bosje koriander (naar smaak)
1 limoen
eetlepel olijfolie
peper en zout
Bereiding:
1. Snij de tomaten in kleine blokjes.
2. Snipper de rode ui fijn, pers het teentje knoflook en meng met de tomaten.
3. Pers de limoen en voeg het sap toe aan de tomaten, samen met de olijfolie.
4. Kruid met peper en zout, en meng voorzichtig door elkaar.
Groentebrochettes
Dit heb je nodig:
satéprikkers
aubergine
champignons
courgette
prei
paprika
ui
Bereiding:
1. Snij de groenten in stukken van 2 à 3 cm.
2. Zet de groenten op tafel in verschillende potjes, zo kan iedereen naar eigen smaak combineren.
Mini-omelet
Dit heb je nodig:
8 eieren
100 g hamblokjes
1 paprika
1 ui
peper en zout
Bereiding:
1. Snij de ui in fijne ringen en de paprika in reepjes.
2. Klop de eieren los en kruid met peper en zout.
3. Vet de raclettepannetjes lichtjes in met een vetstof en verdeel er de ui, paprika en hamblokjes over.
4. Giet het eiermengsel over de ingrediënten en bak tot het mooi gestold is.
[td_smart_list_end]
Nog snel een gourmetstel bestellen? Wij zijn fan van dit toestel van Domo. Als je nu nog bestelt, heb je ‘m morgen in huis!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier